Όλοι μετά από μια μεγάλη παύση από την γυμναστική, τα σπορ και τη σωστή διατροφή, αφού κάτσουμε μήνες στον καναπέ και παχύνουμε, ξυπνάμε ένα πρωί και αποφασίζουμε να πάμε στο γυμναστήριο, απαιτώντας από την μια μέρα στην άλλη, να γίνουμε fit.

Για καλύτερα αποτελέσματα, με ασφάλεια χωρίς πιασίματα ή τραυματισμούς, θα καταγράψουμε τα πιο σημαντικά λάθη, που μπορεί να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο.

Παραλείπουμε την προθέρμανση

Αν αρχίσετε να κάνετε ασκήσεις χωρίς ζέσταμα, αυτομάτως αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού, η κόπωση επέρχεται εύκολα, κουράζουμε την καρδιά μας και καταλήγουμε να ψάχνουμε δικαιολογία, για να αποφύγουμε την επόμενη επίσκεψη στο γυμναστήριο. Αφιερώνουμε λοιπόν, 5´ – 10′ ζέσταμα (αερόβια) και ανεβάζοντας σταδιακά την ένταση, ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα για την καταπόνηση που θα δεχτεί.

Σηκώνουμε περισσότερα κιλά από αυτά που μπορούμε

Σωστό λοιπόν είναι να δουλεύουμε 50-60% της ΜΚΣ (μέγιστης καρδιακής συχνότητας) κάνοντας 15-20 επαναλήψεις με μικρή ένταση και σωστή τεχνική.

Αποφεύγουμε τα βάρη

Πολλοί πιστεύουν ότι η αερόβια άσκηση είναι αρκετή για τη φυσική κατάσταση και την απώλεια βάρους. Κάνοντας βάρη αυξάνουμε τον μυϊκό ιστό άρα και τον μεταβολισμό μας και «καίμε» θερμίδες για τις επόμενες 48 ώρες. Μετά την ηλικία των 30 ετών, χάνουμε μυϊκό ιστό κάθε χρόνο, οπότε κάνοντας βάρη τονώνουμε το μυοσκελετικό σύστημα, αντισταθμίζοντας έτσι τη διαφορά.

Κάνουμε 1000 κοιλιακούς με λάθος τεχνική

Καθώς βάζουμε τα χέρια πίσω και τραβάμε τον αυχένα ή σηκώνοντας τον κορμό έως τα πόδια. Να πούμε αρχικά πως οι κοιλιακοί χτίζονται στην κουζίνα με σωστή διατροφή. Τεχνικά, τηρούμε την κάμψη κορμού προς το ισχίο, χωρίς να ξεκολλάει η μέση από το έδαφος, εφαρμόζοντας 20-30 επαναλήψεις των 3-5σετ, ανάλογα το επίπεδο. Σε καμία περίπτωση κάθε μέρα, καθώς και οι  κοιλιακοί είναι μία μυϊκή ομάδα που πρέπει να γυμνάζεται ανά 48ώρες.

Υπερ – προπόνηση

Ενώ έχουμε μήνες να ασκηθούμε, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και καθόμαστε 2-3 ώρες ημερησίως, νομίζοντας πως θα έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα. Το σώμα μας έχει ανάγκη τη λεγόμενη “προσαρμογή”, κάνοντας καθημερινά 30´-60′ αερόβια άσκηση, συνδυαζόμενη με  κυκλικές προπονήσεις για όλο το σώμα .

Βαράκια στο διάδρομο

Λάθος είναι επίσης να κρατάς βαράκια στα χέρια ή στα πόδια την ώρα που κάνεις διάδρομο, θεωρώντας ότι αυξάνοντας την επιβάρυνση αυξάνονται  και τα οφέλη της άσκησης. Το μόνο που καταφέρνετε, είναι να επιβαρύνετε αρθρώσεις και γόνατα , αγκώνες και ώμους χωρίς αποτέλεσμα.

Εξαντλητικές δίαιτες

Από εκεί που καταναλώνουμε 2.000-3.000 θερμίδες την ημέρα, αρχίζουμε δίαιτα στα όρια της λιμοκτονίας. Το σωστό σε αυτή την περίπτωση είναι να τηρούμε μικρά και συχνά γεύματα (3-5) ,πλούσια σε πρωτεΐνη – υδατάνθρακα -καλά λίπη.

Κρις Βάλλας

Personal Trainer, Fitnees Instructor, Nike Elite Athlets & Influencer & PR Ambassador & Instructor της Nike Greece