Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή αναιμία σε όλον τον κόσμο και προσβάλει 500.000.000 άτομα στον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών και το 30% των παιδιών παρουσιάζουν μια φορά στην ζωή τους αναιμία από έλλειψη σιδήρου.

Τα αίτια της σιδηροπενίας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει ανεπαρκή πρόσληψη, μειωμένη απορρόφηση από το έντερο και αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο. Η δεύτερη και πιο σημαντική ομάδα περιλαμβάνει τις νόσους και καταστάσεις που οδηγούν στην απώλεια αίματος όπως μηνορραγίες και πεπτικό έλκος.

Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι απλή. Στηρίζεται στα ευρήματα της γενικής αίματος όπου δείχνουν χαμηλές τιμές στο σίδηρο. Η θεραπεία είναι επίσης απλή και γίνεται με την χορήγηση κάποιου σκευάσματος από το στόμα. Συχνά όμως υπάρχουν διαγνωστικά ή θεραπευτικά προβλήματα. Αν και η θεραπεία είναι απλή πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες/ μυστικά που μπορούν οδηγήσουν σε αποτελεσματική θεραπεία τον ασθενή.

Ποια είναι αυτά τα μυστικά;

  1. Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος σπάνια οδηγεί σε περιπτώσεις σιδηροπενίας. Αν όμως αυτό συνδυάζεται με σκληρή άσκηση τότε μπορεί να αποτελέσει αίτια.
  2.  Οι γυναίκες κάθε μήνα περνάνε κάποιες πιο ευαίσθητες μέρες όπου χάνουν αρκετό αίμα. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Βέβαια και οι γυναίκες και οι άντρες πρέπει συχνά να ελέγχονται για πιθανότητα απώλειας αίματος.
  3. Κάνοντας μια γενική αίματος θα ήταν σκόπιμο να ελέγχονται οι δείκτες της ερυθράς σειράς που μειώνονται καθώς η σιδηροπενία αναπτύσσεται. Βέβαια οι δείκτες αυτοί πρέπει να συγκρίνονται με παλιότερες εξετάσεις ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά.
  4. Η πιο αξιόπιστη εξέταση για την σιδηροπενία μετά την γενική αίματος είναι η φερετίνη ορού. Η χαμηλή φερετίνη ορού αντικατροπτίζει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Πρέπει όμως να εξετάζεται προσεχτικά γιατί αν υπάρχει φλεγμονή τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα.