Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή αναιμία σε όλον τον κόσμο και προσβάλει 500.000.000 άτομα στον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών και το 30% των παιδιών παρουσιάζουν μια φορά στην ζωή τους αναιμία από έλλειψη σιδήρου.
Τα αίτια της σιδηροπενίας χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει ανεπαρκή πρόσληψη, μειωμένη απορρόφηση από το έντερο και αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο. Η δεύτερη και πιο σημαντική ομάδα περιλαμβάνει τις νόσους και καταστάσεις που οδηγούν στην απώλεια αίματος όπως μηνορραγίες και πεπτικό έλκος.
Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι απλή. Στηρίζεται στα ευρήματα της γενικής αίματος όπου δείχνουν χαμηλές τιμές στο σίδηρο. Η θεραπεία είναι επίσης απλή και γίνεται με την χορήγηση κάποιου σκευάσματος από το στόμα. Συχνά όμως υπάρχουν διαγνωστικά ή θεραπευτικά προβλήματα. Αν και η θεραπεία είναι απλή πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες/ μυστικά που μπορούν οδηγήσουν σε αποτελεσματική θεραπεία τον ασθενή.
Ποια είναι αυτά τα μυστικά;
- Η μειωμένη κατανάλωση κρέατος σπάνια οδηγεί σε περιπτώσεις σιδηροπενίας. Αν όμως αυτό συνδυάζεται με σκληρή άσκηση τότε μπορεί να αποτελέσει αίτια.
- Οι γυναίκες κάθε μήνα περνάνε κάποιες πιο ευαίσθητες μέρες όπου χάνουν αρκετό αίμα. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Βέβαια και οι γυναίκες και οι άντρες πρέπει συχνά να ελέγχονται για πιθανότητα απώλειας αίματος.
- Κάνοντας μια γενική αίματος θα ήταν σκόπιμο να ελέγχονται οι δείκτες της ερυθράς σειράς που μειώνονται καθώς η σιδηροπενία αναπτύσσεται. Βέβαια οι δείκτες αυτοί πρέπει να συγκρίνονται με παλιότερες εξετάσεις ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά.
- Η πιο αξιόπιστη εξέταση για την σιδηροπενία μετά την γενική αίματος είναι η φερετίνη ορού. Η χαμηλή φερετίνη ορού αντικατροπτίζει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό. Πρέπει όμως να εξετάζεται προσεχτικά γιατί αν υπάρχει φλεγμονή τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα.