Η συγκατοίκηση με ένα σκύλο είναι μια ακόμα συγκατοίκηση. Πρέπει να τεθούν στην αρχή κάποιοι κανόνες ώστε και εσύ και ο σκύλος σου να ζείτε αρμονικά. Αυτό που πρέπει να κανείς είναι να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτος. Προσπαθείς με κάθε τρόπο να του μάθεις κάποια πράγματα και εκείνος αρνείται να ακολουθήσει τις εντολές σου. Μήπως δεν κάνεις κάτι σωστά; Μήπως η εκπαίδευση δεν είναι η σωστή;

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στην εκπαίδευση του σκύλου μας;

  1. Μην επαναλαμβάνεις πολλές φορές την ίδια εντολή. Αν αρχίσεις να λες συνέχεια “κάθισε,κάθισε,κάθισε” τότε ο σκύλος σου δεν θα κάτσει. Προσπάθησε να επαναλαμβάνεις την εντολή όχι συνέχεια αλλά με κάποιa χρονικά κενά ώστε ο σκύλος να μπορέσει να μάθει την εντολή.
  2. Μην φωνάζεις. Αυτό έχει να κάνει με το πρώτο λάθος. Όταν βλέπεις ότι ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται, χάνεις την υπομονή σου και φωνάζεις. Ο σκύλος το μισεί αυτό και δεν κερδίζεις τίποτα. Αν νιώθεις ότι έχεις φτάσει στα όρια σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και με ήρεμη φωνή ξαναδοκίμασε.
  3. Όσον αφορά την επιβράβευση κάνε το σκύλο σου να καταλάβει τι σημαίνει επιβράβευση. Αν τον επιβραβεύεις για κάθε τι για κάθε λόγο δεν θα έχει κίνητρο για να κάνει αυτό που του λες  γιατί απλά θα βαριέται.
  4. Μην χρησιμοποιήσεις άλλες λέξεις για την ίδια εντολή. Αν θες να μάθεις στο σκύλο σου να κάτσει κάτω δεν μπορείς τη μια φόρα να τους λες “κάτω” και την άλλη “κάθισε” γιατί θα του προκαλέσεις σύγχυση. Ο σκύλος σου δεν έχει τόσο πλούσιο λεξιλόγιο για να καταλάβει ότι εννοείς το ίδιο πράγμα αλλά με άλλες λέξεις!
  5. Μην περιμένεις επειδή έχεις εκπαιδεύσει το σκύλο σου μέσα στο σπίτι ότι θα ακολουθεί τις εντολές και έξω. Όταν βγαίνει έξω έχει πάρα πολλά ερεθίσματα για να σε ακούσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίσεις την εκπαίδευση και σε εξωτερικούς χώρους.