Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα σου αρνητικά, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση ζάχαρης, το αλκοόλ, το να μην κοιμάσαι καλά ή αρκετά, το να πάθεις ηλιακό έγκαυμα. Αλλά ακόμα κι αν αποφύγεις όλα τα παραπάνω υπάρχουν λάθη που κάνεις με το δέρμα σου και σχετίζονται με τη φροντίδα του. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που ακόμα κι αν φαίνονται αβλαβείς, στην πραγματικότητα βλάπτουν σοβαρά το δέρμα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Μαύρισμα

Το ηλιακό έγκαυμα είναι ένα σαφές σημάδι της καταστροφής του δέρματος, ωστόσο, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (μαύρισμα) έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα και οδηγεί σε φωτογήρανση. Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ή UVR, έχει επιπτώσεις στα κύτταρα που ανανεώνουν την επιδερμίδα σου και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης που οδηγεί σε ρυτίδες ή άλλα σημάδια που έρχονται με την πάροδο των χρόνων.

Προστάτεψε το δέρμα σου από τις βλαβερές ακτίνες με τη χρήση διαφόρων μορφών προστασίας από τον ήλιο, όπως ένα καπέλο και ένα αντηλιακό προϊόν που περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου.

Δεν αφαιρείς το μακιγιάζ σου

Το να κοιμάσαι με το μακιγιάζ μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και καταστροφή του δέρματος. Οι πόροι φράζουν με το προϊόν, το οποίο δεν τους αφήνει να συρρικνωθούν στο κανονικό τους μέγεθος αλλά τους κρατά τεντωμένους. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου είναι να χρησιμοποιήσεις ένα απαλό υδατοδιαλυτό καθαριστικό, το οποίο αφαιρεί κάθε ίχνος μακιγιάζ και δεν αφήνει τους πόρους να φράζουν. Όταν φοράς βαρύ μακιγιάζ καλό θα ήταν να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία άλλη μια φορά για να είσαι σίγουρο ότι έφυγε κάθε υπόλειμμα.

Υπερβολική απολέπιση

H απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που μπορεί να δημιουργηθούν σ το ανώτερο στρώμα του δέρματος σου και να προκαλέσει θαμπό δέρμα και φραγμένους πόρους. Ωστόσο, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, ευαισθησία και ακόμα και ζημιά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Επίλεξε προϊόντα απολέπισης με βάση τον τύπο του δέρματός σου. Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείς οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει μεγάλα σωματίδια καθαρισμού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Οι ασφαλέστερες επιλογές για πιο λεπτούς τύπους δέρματος είναι ήπια καθαριστικά και μάσκες που περιέχουν ένζυμα φρούτων, τα οποία κάνουν απαλή απολέπιση την επιδερμίδα.

Χρησιμοποιείς λάθος προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας

Η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος περιποίησης της επιδερμίδας είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους. Το να βρεις ένα προϊόν που δουλεύει στο δέρμα σου μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά αν έχεις ένα από τα πιο δύσκολα είδη δέρματος. Ωστόσο, πάντα να στοχεύεις σε προϊόντα που απευθύνονται για συγκεκριμένο τύπο του δέρματός σου για να αποφύγεις τα συστατικά που δεν είναι επωφελή.

Αν το δέρμα σου καίει, φαίνεται κόκκινο ή υπερβολικά λιπαρό μετά τη χρήση ενός συγκεκριμένου προϊόντος περιποίησης της επιδερμίδας, αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σου.

«Σπας» τα σπυράκια σου

Το να σπας τα σπυράκια σου μπορεί να προκαλέσει ουλές που δύσκολα θα επουλωθούν. Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται είναι όταν κάνει τη δουλειά κάποιος ειδικός  χρησιμοποιώντας τις σωστές τεχνικές και στη συνέχεια σου χορηγήσει κάποιο αντιφλεγμονώδες προϊόν για τοπική χρήση και γρήγορη επούλωση.