Μπορούμε να χάσουμε βάρος περιορίζοντας την ποσότητα των θερμίδων που παίρνουμε ή ακόμα και πεινώντας. Φυσικά και χρειάζεται να κάνουμε κι άσκηση. Μερικές φορές όμως δεν φτάνει αυτό. Δεν είναι κι απαραίτητο να πεινάμε, αν μάθουμε να καταναλώνουμε σωστούς συνδυασμούς τροφών και συμπληρώματα που κάνουν τον μεταβολισμό μας να λειτουργεί καλύτερα. Φυσικά και θα προσέχουμε τις μερίδες μας και άσκηση θα πρέπει να κάνουμε. Όμως όλα θα γίνουν πιο σωστά και πιο γρήγορα.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ

Βιταμίνη D

Πως καίει το λίπος: μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη αυτή έχει άμεση σχέση με την ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνει το πάγκρεας . Μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει στον οργανισμό μας είναι να βοηθάει τη γλυκόζη να μπει στα κύτταρα μας, που την καίνε για ενέργεια. Όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κύτταρα μας στην ινσουλίνη τόσο καλύτερα για τις καύσεις μας. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, τα επίπεδα της παραθυρεοειδούς ορμόνης (ΡΤΗ) αυξάνονται. Υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της PTH προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων που τελικά οδηγούν τα λιπώδη κύτταρα να μετατρέπουν τη ζάχαρη σε λίπος κι όχι να την καίνε σαν ενέργεια. Η έλλειψη βιταμίνης D επίσης παρεμβαίνει στη λεπτίνη, μια ορμόνη που στέλνει μηνύματα στο μυαλό σας να σταματήσει να τρώει. Χωρίς αυτά τα σινιάλα θα συνεχίζουμε να τρώμε χωρίς να χορταίνουμε.

Ασβέστιο

Πώς καίει το λίπος: Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που λειτουργεί παράλληλα με τη βιταμίνη D για να μας βοηθήσει να κάψουμε το λίπος. Το ασβέστιο αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ασβέστιο υπάρχει σε ένα κύτταρο λίπους, τόσο περισσότερο λίπος καίγεται.

Πρωτεΐνη

Πώς καίει το λίπος: Εκτός από το ότι ελέγχει το αίσθημα της πείνας, η κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα βοηθά να κρατήσει το σώμα μας ,την ποσότητα του λίπους σε σχέση με το μυ, σε καλύτερη αναλογία. Μαζί με το ασβέστιο και D, πρωτεΐνη μας βοηθά να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα, και να χάσουμε κιλά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πώς βοηθάει την καύση του λίπους: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιτρέπουν την απώλεια βάρους ενεργοποιώντας ένζυμα που προκαλούν καύση λίπους στα κύτταρα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή μας διάθεση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συναισθηματικού φαγητού. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τη σηματοδότηση της λεπτίνης στον εγκέφαλο, προκαλώντας τον εγκέφαλο να δώσει εντολή για καύση του λίπους και μειώνουν την όρεξη. Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός (στα οποία είναι επίσης υψηλή η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D) είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές αυτού του λίπους. Άλλες τροφές, όπως ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ένα είδος λίπους που μετατρέπονται σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μετά την κατάποση…

Διαβάστε περισσότερα: MaryMary.gr