Σου έχει τύχει ποτέ να μαλώνεις με τον σύντροφο σου και αυτός να βγάλει το κινητό από την τσέπη και να αρχίσει να σε αγνοεί; Αυτό σου συμβαίνει ενώ μαλώνεις με το ταίρι σου, είναι λίγο ανησυχητικό το κατά πόσο η σχέση σας θα διαρκέσει. Και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά επιστήμονες του πανεπιστημίου της Washington και της California-Berkeley. Ψυχολόγοι αυτών των 2 πανεπιστημίων μελέτησαν και βρήκαν 4 συμπεριφορές που σε βοηθούν να υπογράψεις αλέ ρετούρ εισιτήριο για οριστικό χωρισμό με τον σύντροφο σου!

Δεν ξέρεις ποιες είναι οι συμπεριφορές που οδηγούν στον χωρισμό; Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Περιφρόνηση

Ο top λόγος που μπορεί να σκοτώσει την σχέση οριστικά! μαλώνεις με τον σύντροφο σου και σε αγνοεί; Κάνει κάτι λάθος και αμέσως τον υποβαθμίζεις και τον θεωρείς κατώτερο, άχρηστο και χαζό; Δύσκολα τα πράγματα αν συμβαίνει αυτό! Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν δεν μπορείς να κατανοήσεις τον σύντροφο σου, αλλά και το γεγονός ότι είναι άνθρωπος και αυτός και κάνει λάθη και αυτό δεν τον καθιστά κατώτερο από εσένα, λυπούμαστε αλλά ο χωρισμός σου χτυπάει την πόρτα!

Επίκριση

Η επίκριση μοιάζει λίγο με την περιφρόνηση! Μήπως ότι κάνει ο σύντροφος σου, έχεις τον μαγικό τρόπο να το μετατρέπεις σε στοιχείο του χαρακτήρα του; (πχ δεν σε άκουσε μια φορά και εσύ του λες συνέχεια ότι σε αγνοεί.) Το να είσαι τόσο επικριτικός και αυστηρός με τον σύντροφο σου είναι κάτι που δεν θα σου βγει σε καλό, καθώς είναι κοινή λογική! Θα έμενες εσυ με έναν άνθρωπο που σε μειώνει συνέχεια;; Την απάντηση την ξέρεις ήδη!

Αμυντικότητα

Σε ένα καυγά φταίνε και οι δυο! Αν μπαίνεις στον ρόλο του θύματος κάθε φορά είναι πολύ πιθανό να ευθύνεσαι εσύ ή απλά να αμύνεσαι!  Το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου σε μια διαμάχη φαίνεται να είναι ευεργετικό για την σχέση, καθώς όταν και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν τα λάθη τους είναι πιο εύκολο να λυθεί μια αντιπαράθεση! Από την άλλη η στάση “εγώ είμαι αθώος, εσύ φταις για όλα, πάντα” δημιουργεί δυσκολία στην επίλυση των προβλημάτων, και απομακρύνει τον σύντροφο σου.

Απομάκρυνση

Μαλώνεις με τον σύντροφο σου και αυτός χωρίς καν να απαντήσει ανοίγει την πόρτα και φεύγει! Όταν γυρνάει δεν συζητάτε το θέμα ξανά! Η αντίστροφη μέτρηση για τον χωρισμό έχει ξεκινήσει! Το να μαλώνεις με έναν άνθρωπο και να μπλοκάρεις την επικοινωνία είναι απίστευτα τοξικό για την σχέση.  Κάθε τσακωμός χρειάζεται μια συζήτηση –ακόμη και αν καταλήξει σε δεύτερο τσακωμό, ώστε να βρεθεί μια λύση για την διαφωνία που έχει προκύψει, ειδάλλως το θέμα που δημιούργησε τον τσακωμό υπάρχει ακόμη και θα εμφανιστεί ξανά με την πρώτη ευκαιρία!

Οι σχέσεις είναι ένας τομέας ο οποίος θέλει ιδιαίτερη δουλειά και προσπάθεια για να πετύχουν! Τα γενικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις μια υγιή και σταθερή σχέση είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τον σύντροφο σου! Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσεις τις συμπεριφορές σου, οι οποίες βλάπτουν την σχέση σου και να τις αλλάξεις! Μην ξεχνάς ότι επειδή αγαπάς τον άλλον και έχετε κοινά σημεία δεν σημαίνει ότι θα είσαστε για πάντα μαζί! Οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια!