Έθιμο της 25ης Μαρτίου είναι να υπάρχει στο οικογενειακό τραπέζι μπακαλιάρος με τη συνοδεία σκορδαλιάς, ξέρεις, όμως, γιατί τρώμε μπακαλιάρο σήμερα;

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Ο μπακαλιάρος ήρθε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε σύντομα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή  λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, οι πιστοί να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 15.00. Μέσα στην Τεσσαρακοστή, όμως, η νηστεία διαφοροποιείται!

H πρώτη γίνεται σήμερα, 25η Μαρτίου όπου πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής.

Είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Όσον αφορά τη δεύτερη ημέρα διαφοροποίησης της νηστείας, αυτή είναι η Κυριακή των Βαΐων, η οποία είναι Δεσποτική εορτή, αφιερωμένη δηλαδή στον επίγειο βίο του Ιησού, οπότε οι πιστοί καταναλώνουν και πάλι ψάρι, λάδι και κρασί.

Κατάλυση του λαδιού γίνεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, εις ανάμνηση της παραδόσεως του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιησού Χριστό.