Είτε είσαι φαν των Ράδιο Αρβύλα είτε όχι σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σου την μασκότ της εκπομπής μέχρι πέρυσι, τη γνωστή σε όλους μας Σαρδέλα, που δεν είναι ψάρι που ζει στο γλυκό νερό αλλά ένα πολύ χαριτωμένο σκυλί, το οποίο μέχρι πέρυσι έκανε βόλτες στο πλατό των Ράδιο Αρβύλα. Ήξερες όμως την ιστορία της; Από πόσα κύματα έχει περάσει έως σήμερα; Πάμε να δούμε μαζί τα μαθήματα ζωής που μας δίνει αυτό το χαριτωμένο σκυλί και πώς είναι σήμερα…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα σε μία επιστολή του ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, το μέλος των Ράδιο Αρβύλα και αφεντικό αυτής της τετράποδης χαριτωμένης μουσουδίτσας, μας μιλάει για τον βίο της έως σήμερα και τα μαθήματα ζωής που μας περνάει με τη δύναμη της θέλησης που έχει και το πείσμα που παλεύει ακόμη για να βρίσκεται στη ζωή.

Η Σαρδέλα, λοιπόν, ένα αδέσποτο θηλυκό που ο Στάθης περιμάζεψε από τους δρόμους σε άθλια κατάσταση, πλέον διανύει το 15ο έτος της ηλικίας της ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη των γιατρών που δε πίστευαν ότι θα είναι ζωντανή μέχρι σήμερα.

Η βασίλισσα της ζούγκλας όπως την παρομοιάζει ο συγκάτοικος της Στάθης, έχει καταφέρει να ξεπεράσει 2 βαριά εγκεφαλικά και μερικά μικρότερα, ενώ είναι γεγονός πως από το ένα μάτι της δε βλέπει και έχει χάσει πλήρως την ακοή της. Παρά το γεγονός πως δεν μπορούσε να περπατήσει για αρκετά μεγάλο διάστημα, έσφιξε τα δόντια και κατάφερε να ξεπεράσει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Έσφιξε τα δόντια και στον καρκίνο του μαστού που έχει εδώ και μερικά χρόνια, ο οποίος ευτυχώς δεν είναι επιθετικός.

Αυτό το τόσο χαριτωμένο τετράποδο που το βλέπαμε να αράζει πολλές φορές στο στούντιο, χωρίς να κάνει θόρυβο, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, παρά μόνο με ένα του βλέμμα σε έκανε να ηρεμείς και να αναζητάς τη γαλήνη της ψυχής σου στα αθώα του μάτια, ναι αυτό το σκυλάκι έχει υπομείνει τόσες δυσκολίες στη ζωή του και δίνει μαθήματα ζωής.

sardela3-ipop.gr

«Οι συνέπειες της δυσκινησίας και των εγκεφαλικών αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το γεγονός ότι δεν έχει πια ενέργεια δεν αντιμετωπίζεται, και η μόνη αντίδραση μπορεί να είναι η περισσότερη φροντίδα. Δεν πειράζει, τόσα χρόνια μας έκανε παρέα και μας διασκέδαζε, τώρα ήρθε η σειρά μας να της φανούμε χρήσιμοι και να τη φροντίζουμε κάθε μέρα και περισσότερο»

Αναφέρει ο Στάθης στην επιστολή του και έχει τόσο δίκιο. Ήρθε η στιγμή να γεμίσουμε φροντίδα, αγάπη και ζεστασιά αυτό το χαριτωμένο τετράποδο, δίνοντας δύναμη στο κουρασμένο σώμα του να σηκωθεί και να κάνει και πάλι την καθιερωμένη βόλτα του στο δεύτερο σπίτι του, που δεν είναι άλλο από το πλατό των Ράδιο Αρβύλα.

sardela-ipop.gr

Θα την ξαναφέρω στο πλατό! Δηλώνει ο Στάθης, γεμίζοντας μας ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον της σκυλίτσας και φέρνοντας ξανά το χαμόγελο στα χείλη μας, που είχε κοπεί από την τραγική ιστορία της που μας έκανε να συγκινηθούμε.

Και λίγο πριν κλείσει την επιστολή του μας δίνει ίσως το μεγαλύτεορ μάθημα που μπορεί να δώσει ένας συγκάτοικος ενός σκύλου -γιατί το ιδιοκτήτης είναι πολύ μικρό!

Θα την ξαναφέρω στην εκπομπή, είναι καλύτερα τώρα και της αρέσει να συγχρωτίζεται με κόσμο και να παίζει, όσο της επιτρέπουν οι δυνάμεις της.

Η πρόγνωση φυσικά και δεν είναι καλή, δεν της μένει πολλή ζωή ακόμη. Το καλό με τα εγκεφαλικά είναι ότι το ένα φέρνει το άλλο, κι έτσι υπάρχει ελπίδα να πάθει ένα βαρύ εγκεφαλικό στον ύπνο της και να πεθάνει ήρεμα. Διαφορετικά, αν δεν είναι σε θέση να κουνηθεί και να φάει και υποφέρει, θα την πάω στο γιατρό για τελευταία φορά. Είναι καθήκον του καθενός όταν έρθει εκείνη η ώρα να πάει μαζί με το σκυλί και να ζήσει όλη την πίκρα, όπως έζησε όλη τη χαρά, είναι θέμα ισοζυγίου.

Αυτά δεν τα γράφω επειδή είχατε καμιά σκασίλα αν ζει η Σαρδέλα ή πέθανε ή για το πως είναι στην υγεία της. Αυτά τα γράφω επειδή είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτα για όλα τα σκυλιά, κι αν σκέφτεται κανείς να αποκτήσει σκύλο, καλό είναι να σκεφτεί ότι κάποτε, νομοτελειακά, θα περάσει τα ίδια και ίσως χειρότερα. Αυτά τα γράφω επειδή πολλοί νομίζουν ότι ο σκύλος είναι παιχνίδι ή εργαλείο κι όταν δεν παίζει ή δε δουλεύει τόσο καλά πια, τον πετάμε στα σκουπίδια ή τον παρατάμε στις ερημιές, όπως κάνουν οι κυνηγοί. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, όλα να πάνε καλά και ας δώσουμε τη θετική μας ενέργεια στο πανέμορφο και χαριτωμένο τετράποδο, που αν μπορούσε να μας μιλήσει, το μήνυμα που θα μας περνούσε δεν είναι άλλο από το…

«Ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό…»