Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα υπογονιμότητας, σίγουρα θα έχεις υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων και θα έχεις συζητήσει με τον γιατρό σου από πού μπορεί να προκλήθηκαν.

Όμως, μια νέα έρευνα «ρίχνει φως» στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στις ημέρες μας, αποκαλύπτοντας παράγοντες οι οποίοι δεν μας περνούσαν μέχρι πρότινος απ’ το μυαλό.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Harvard University και δημοσιεύθηκε στο Occupational and Environmental Medicine.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις πρόβλημα υπογονιμότητας εάν εργάζεσαι με κυλιόμενο ωράριο ή νυχτερινές ώρες.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται με ακανόνιστο ωράριο ή βραδινές ώρες, εμφανίζουν μικρότερη παραγωγή ώριμων ωαρίων σε σύγκριση μ’ εκείνες που έχουν σταθερό ωράριο.

Η διαφορά εντοπίζεται σε κατά μέσο όρο δύο ωάρια λιγότερα σε κάθε κύκλο ωορρηξίας.

Πού στηρίζονται τα ευρήματα;

Στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού (βιολογικό ρολόι), η οποία προκαλείται από την εργασία σε ακατάλληλες ώρες.

Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) υποστηρίζει πως 1 στα 7 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, όμως, οι διαγνωστικές εξετάσεις στο 10% των περιπτώσεων έχουν φυσιολογικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, σε περισσότερες περιπτώσεις οι εξετάσεις δείχνουν απλά μικρές εκτροπές από το φυσιολογικό, οι οποίες δεν είναι αρκετές ώστε θεωρούν ο λόγος του προβλήματος.