Τώρα που είναι γιορτές σκέφτεσαι ότι είναι δύσκολο να βρεις γρήγορα ένα κτηνίατρο αν πάθει κάτι το σκυλάκι σου. Σίγουρα αν ψάξεις θα βρεις κάποιο κτηνίατρο αλλά αν περάσει αρκετή ώρα τότε μπορεί να είναι πολύ αργά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις τις πρώτες βοήθειες στον σκύλο σου μέχρι να καταφέρεις να βρεις κάποιο γιατρό ή κάποια κλινική για ζώα.

Εμείς στο παρελθόν που έχουμε πει ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος δεν είναι καλά και σήμερα θα σου προτείνουμε λύσεις για να βοηθήσεις  το σκυλάκι σου.

  • Αν το σκυλάκι σου, το χτυπήσει αυτοκίνητο πρώτα σιγουρέψου ότι μπορείς να το μετακινήσεις. Αν είναι πάρα πολύ χτυπημένο μην το μετακινήσεις, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το σκεπάσεις με μια κουβέρτα ώστε να το κρατήσεις ζεστό. Αν δεν είναι τόσο χτυπημένο τότε βάλτο να ξαπλώσει σε μια σανίδα κόντρα πλακέ.
  • Αν καταλάβεις ότι ο σκύλος έφαγε φόλα τότε πρέπει να δράσεις άμεσα μην ξεχνάς ότι τα συμπτώματα της φόλας αν δεν είναι άμεσα, τότε φαίνονται μετά από 2 μέρες. Το τι να κάνεις σε περίπτωση φόλας στο έχουμε ξαναπεί
  • Σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχεις καταπιεί κάποιο άλλο δηλητήριο όπως αιθυλενογλυκόλη, που την συναντάμε στα αντιψυκτικά υγρά, τότε πρέπει να του προκαλέσουμε εμετό. Ένας τρόπος για να προκαλέσουμε εμετό είναι να δώσουμε λίγο αλκοόλ στο σκύλο μας και μετά νερό. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με την αιθυλενογλυκόλη θα προκαλέσει στον σκύλο μας εμετό. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε το σκύλο μας να φάει χόρτα. Προσοχή! Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να προκαλέσουμε στο σκύλο μας εμετό όταν είναι αναίσθητος ή είναι σε κατάσταση σοκ.
  • Αν καταλάβεις ότι σκύλος ήπιε κάτι τοξικό όπως βενζίνη τότε δώστου λίγο γάλα.
  • Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει ανοιχτή πληγή πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός  γιατί από τον πόνο ο σκύλος σου μπορεί να σε δαγκώσει. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τυλίξεις ελαφρά  την πληγή του με μια γάζα και όποτε εκείνη γεμίζει αίμα να την αλλάζεις. Ιδανικά αν ο σκύλος σου αφήσει πριν βάλεις την γάζα θα μπορούσες να καθαρίσεις την πληγή.

Για να απολυμάνεις τις πληγές μπορείς να βάλεις σε ένα κατσαρολάκι λίγο ιώδιο με ζεστό νερό. Τα ανακατεύεις καλά και ποτίζεις την γάζα πριν την βάλεις στην πληγή.

  • Αν το σκυλάκι σου έχει έντονο κνησμό και δεν μπορεί να σταματήσει τότε μπορείς  να βάλεις την επιδερμίδα του ένα μείγμα από μαγειρική σόδα με λίγο νερό.

Βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ο σκύλος σου θα γίνει καλά! Τα κάνεις προληπτικά μέχρι να τον μεταφέρεις σε κάποιον κτηνίατρο.

 

Tip!

Αν είσαι τύπος της τεχνολογίας και θέλεις να έχεις όλα συγκεντρωμένα τότε μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή  Pet first aid. H εφαρμογή στοιχίζει 0,80 ευρώ και για IOS αλλά και για Android  .