Γνωρίζουμε φυσικά ότι τα σκυλιά έχουν αυτιά και στην πραγματικότητα, τα αυτιά είναι μερικές φορές το πιο χαριτωμένο μέρος ολόκληρου του κεφαλιού τους. Ορισμένα σκυλάκια υψώνουν τ’ αυτιά τους, ενώ κάποια άλλα σηκώνουν το ένα τους αυτί κάποιες στιγμές και μας κάνουν να λιώνουμε! Ας το παραδεχτούμε, τα αυτιά των σκύλων είναι πραγματικά διασκεδαστικά, αλλά εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό για τα σκυλιά μας και υπάρχουν μερικά πράγματα που όλοι οι λάτρεις των σκύλων πρέπει πραγματικά να γνωρίζουν.

Τα υγιή σκυλιά δεν κουνάνε το κεφάλι τους και τα αυτιά τους όλη την ώρα

Εάν το σκυλί σου κουνάει το κεφάλι του ή ξύνει τ’ αυτιά του όλη την ώρα, τότε κάτι δεν πάει καλά! Δώσε σημασία στη συμπεριφορά του σκύλου σου. Μπορεί να τον ενοχλούν τ’ αυτιά του για διάφορους λόγους, όπως τα τσιμπούρια, λοίμωξη του αυτιού, ωτίτιδα ή να έχει μπει κάποιο φυτό μέσα στο αυτί του.

Το κανάλι του αυτιού του σκύλου σου δεν είναι μια ευθεία γραμμή

Όταν δεις μέσα στο εσωτερικό του αυτιού του σκύλου σου, μπορείς να το διακρίνεις ξεκάθαρα, αλλά δεν θα δεις το τύμπανο, κι αυτό διότι το κανάλι του αυτιού του δεν είναι μια ευθεία γραμμή, γι’ αυτό και μόνο ο κτηνίατρος μπορεί με τα κατάλληλα εργαλεία να εξετάσει τ’ αυτιά του. Η καμπύλη στο κανάλι του αυτιού βοηθάει στην προστασία του τυμπάνου του αυτιού, οπότε φρόντισε να μην κολλήσεις ποτέ κάτι μέσα στο αυτί του σκύλου σου, όπως για παράδειγμα μια μπατονέτα.

Προσοχή και στο εξωτερικό μέρος του αυτιού!

Το εξωτερικό μέρος του αυτιού του σκύλου σου μπορεί να γεμίσει με υγρό και συνήθως με αίμα. Αν συμβαίνει αυτό, τότε ο σκύλος σου υποφέρει από ηχητικό αιμάτωμα και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο διαρρηγνύεται μεταξύ των στρωμάτων χόνδρου του αυτιού. Το αίμα μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στο κενό μεταξύ των στρωμάτων και να κάνει το εξωτερικό αυτί να μοιάζει μ’ ένα μπαλόνι νερού. Αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, πήγαινε αμέσως τον σκύλο σου στον κτηνίατρο!