Το κουτάβι σου είναι προφανώς το πιο χαριτωμένο, πιο καλοπροαίρετο, πιο έξυπνο σκυλί στον πλανήτη, σωστά; Αυτό θέλουν να σκέφτονται όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών! Αλλά πώς μπορείς να καταλάβεις εάν το κουτάβι σου είναι πραγματικά πολύ έξυπνο, σε αντίθεση με ένα άλλο σκυλί;

Να προσέχεις τι εύχεσαι. Έχοντας ένα έξυπνο σκυλί μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, λέει ο Debby McMullen, εκπαιδευτής σκυλιών και συμπεριφοριστής στην Πενσυλβανία.

«Πρέπει να είσαι προσεκτικός και να το παρατηρείς. Ειλικρινά, η κατοχή ενός έξυπνου σκυλιού είναι λίγο κουραστική από την αρχή, επειδή πρέπει να καταβάλλεις μια μεγάλη προσπάθεια στην αρχή» αναφέρει ο ίδιος.

Η μέτρηση της νοημοσύνης του σκύλου είναι αρκετά δύσκολη. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προτιμούν να το εξετάσουν ως έναν τρόπο μέτρησης της γνώσης ενός σκύλου.


Παρακάτω 7 πράγματα τα οποία τα έξυπνα σκυλιά κάνουν:

 • Αντιλαμβάνεται τα πράγματα πολύ γρήγορα
  Το σκυλί σου πάντα φαίνεται να καταλαβαίνει αυτό που του λες αμέσως; Ή ίσως μπορεί να καταλάβει τα δύσκολα παιχνίδια εξαιρετικά γρήγορα; Όταν οι σκύλοι συνδέουν τις κουκίδες αρκετά γρήγορα από αυτά που τους έχεις δείξει, τότε είναι πολύ παρόμοια με τους ανθρώπους. Έχουν υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης από κάποια άλλα σκυλιά.
 • Προσπάθεια επικοινωνίας
  Ο McMullen λέει ότι τα σκυλιά που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους, ακόμα και για απλά πράγματα, μπορεί να είναι πιο έξυπνα από άλλα σκυλιά.
 • Μπλέκεται σε μπελάδες!
  Αν το κουτάβι σου μπαίνει συνεχώς στα σκουπίδια ή μασάει πράγματα που δεν πρέπει, ίσως να σε απογοητεύει αρκετά, αλλά εδώ πρέπει να εξετάσεις: ίσως είναι απλώς επειδή βαριέται και χρειάζεται να το βοηθήσεις να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
 • Δοκιμές γνωστικής λειτουργίας
  Υπάρχουν πολλά προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις πόσο έξυπνο είναι το σκυλί σου. Ο ένας ονομάζεται «dognition», ο οποίος επικεντρώνεται περισσότερο στη γνώση και στην ιδέα ότι όλα τα σκυλιά είναι έξυπνα – αν και με διαφορετικούς τρόπους. Απλώς παίζεις 20 παιχνίδια με το κουτάβι σου, εισάγεις τα δεδομένα και ανακαλύπτεις ποιο από τα εννέα προφίλ σκύλων ταιριάζει καλύτερα στο κουτάβι σου.
 • Δοκίμασε ένα κέρασμα
  Ο Haas λέει ότι υπάρχουν μερικά απλά παιχνίδια που μπορείς να δοκιμάσεις στο σπίτι για να εξετάσεις τη γνώση του σκύλου σου.Για παράδειγμα: Πάρε τρία πλαστικά κύπελλα, δείξε στο σκύλο σου ένα κέρασμα (όπως ένα μπισκότο σκυλιών) και βάλτο κάτω από ένα φλυτζάνι, ζήτησε από το σκυλί σου να μείνει και στη συνέχεια περπάτησε γύρω από τα κύπελλα για να το χρησιμοποιήσεις ως απόσπαση της προσοχής. Μετά το περπάτημα, στάσου στο πλάι και πες στο σκυλί σου να βρει το κέρασμα.Μερικά σκυλιά θα βρουν τo κέρασμα αμέσως, ενώ άλλα δεν θα έχουν ιδέα τι συμβαίνει. Σημειώνεται ότι η εξεύρεση του κεράσματος δεν σημαίνει ότι ένα σκυλί δεν είναι έξυπνο – αυτό σημαίνει ότι εκείνο που το βρήκε γρήγορα είναι καλό στο να παρατηρεί και να θυμάται πού βρίσκεται το κέρασμα, ενώ εκείνο που δεν κατάφερε να το βρει δεν κατάλαβε καλά τι του είπε ο ιδιοκτήτης του.
 • Επίλυση προβλήματος
  Αν και ίσως να μην συμφωνείς ότι είναι θετικό για ένα σκυλί να ξέρει πώς να ανοίξει μια πόρτα ψυγείου, είναι ένα σημάδι ότι το κουτάβι σου έχει καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.