Η ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο. Όταν κάτι βλάπτει ή ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που απλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς, και το πόδι. Πώς όμως προκαλείται η ισχιαλγία;

Κήλη δίσκου

Η κήλη δίσκου είναι η πιο κοινή – αλλά όχι μοναδική- αιτία της ισχιαλγίας. Οι δίσκοι έχουν τη λειτουργία των μαξιλαριών ανάμεσα στους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο του χρόνοι οι δίσκοι γίνονται πιο αδύναμοι και ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Μερικές φορές κάποιος δίσκος ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Έτσι μπορεί να προκληθεί πόνος που φτάνουν μέχρι και το πόδι ή το γλουτό.

Σπονδυλική στένωση

Όταν οι σπόνδυλοι φθείρονται μπορεί να προκληθεί σπονδυλική στένωση. Αυτή η στένωση ασκεί επίσης πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου. Σπονδυλική στένωση εμφανίζεται συνήθως μετά το 60ο έτος της ηλικίας των ατόμων.

Σύνδρομο απιοειδούς

Το σύνδρομο απιοειδούς είναι μια σπάνια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία. Το σύνδρομο απιοειδούς που συνδέεται με την ισχιαλγία, δεν προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη. Ο απιοειδής μυς βρίσκεται μέσα στο γλουτό σου. Συνδέει το κάτω άκρο της σπονδυλικής σου στήλης με το ανώτερο μηριαίο οστό και εκτείνεται ακριβώς πάνω από το ισχιακό νεύρο. Ο μυς βρίσκεται πάνω από το ισχιακό νεύρο στο πίσω μέρος του ισχίου. Όταν πιέζει αυτό το νεύρο προκαλεί πόνο και συμπτώματα ισχιαλγίας.