Τα περισσότερα σκυλιά είναι γεννημένοι κολυμβητές, ωστόσο υπάρχουν μερικά που μόλις ακουμπήσουν το πόδι τους στο νερό λένε “ευχαριστώ, δεν θα πάρω”.  Το Καλοκαίρι όμως που παίρνεις τον τετράποδό σου φίλο και πηγαίνετε για μπάνιο πρέπει πρώτα να βεβαιωθείς αν ξέρει όντως να κολυμπάει. 

Και μπορείς να είσαι εσύ αυτός που θα του μάθει κολύμπι! Με λίγο χρόνο και υπομονή τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να διδαχθούν να αγαπούν το κολύμπι. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ράτσες που είναι σωματικά ανίκανες να κολυμπήσουν παρά μόνο σε μικρές αποστάσεις.

Αν ο δικός σου σκύλος δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία μπορείς εύκολα να του μάθεις να κολυμπάει και θα το αγαπήσει!

Ξεκίνα από νεαρή ηλικία

Όσο μικρότερο ηλικιακά είναι το σκυλί σου τόσο πιο εύκολη θα του είναι η πρώτη επαφή με το νερό. Είναι λιγότερο πιθανό να φοβάται το νερό και θα το απολαύσει πολύ περισσότερο!

Ξεκίνα απ’ τα ρηχά

Το να ρίξεις απλά τον σκύλο σου σε μια πισίνα, υποθέτοντας πως καταλαβαίνει εκείη τη στιγμή πως πρέπει να κολυμπήσει δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Αντιθέτως, ίσως του γίνει μια τραυματική εμπειρία και δεν θα θέλει να δει το νερό ούτε με…κυάλια. Ξεκίνα λοιπόν απ’ τα ρηχά και βήμα βήμα θα τα καταφέρετε.

Χρησιμοποίησε τεχνάσματα

Χρησιμοποίησε τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου σου για να τον παρακινήσεις να μπει ακόμα πιο βαθιά μέσα στο νερό. Μπορείς ακόμα να του πετάξεις το αγαπημένο του παιχνίδι. Το κλειδί είναι να μην τον αναγκάσεις να μπει στο νερό αλλά να τον αφήσεις να επιλέξει ελεύθερα και να πάει με τους δικούς του ρυθμούς.

Στήριξέ του την κοιλιά

Όπως οι άνθρωποι που είναι νέοι στην κολύμβηση και τα κρατάμε από την κοιλιά το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τον σκύλο μας. Έτσι θα του διδάξεις πως πρέπει να κρατάει το σώμο του στην ευθεία όταν κολυμπάει.

Φέρε ακόμα ένα σκυλί ή ένα σωσίβιο

Μερικές φορές ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθει ένας σκύλος να κολυμπάει είναι να δει έναν άλλον σκύλο να το κάνει πρώτα. Για τα σκυλιά που είναι πιο νευρικά με το νερό ένα σωσίβιο ίσως τα βοηθήσει.