Γιατί είναι σημαντικό να κοινωνικοποιήσεις το κουτάβι σου; Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα από τη φύση τους και πραγματικά απολαμβάνουν τη συντροφιά των άλλων σκύλων και ανθρώπων, αν κοινωνικοποιηθούν σωστά.

Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης για δάγκωμα. Ένα καλά κοινωνικοποιημένο σκυλί είναι λιγότερο πιθανό να δαγκώσει από φόβο ή επιθετικότητα. Τα περισσότερα δαγκώματα σκυλιών συμβαίνουν λόγω του φόβου παρά λόγω επιθετικότητας. Ακόμα και τα καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν,  αν δεν είναι βέβαια για το περιβάλλον τους. Κάθε νέα κατάσταση παρουσιάζει στο σκυλί μια απόφαση: πάλη ή αποδοχή. Όσο καλύτερη κοινωνικοποίηση έχει ο σκύλος σου, τόσο πιο πιθανό είναι να διερευνήσει θετικά μια νέα κατάσταση.

Κοινωνικοποίηση είναι αρκετά απλή, χρειάζεται μόνο να ξοδεύεις χρόνο με το σκυλί σου σε διάφορες καταστάσεις. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και υπομονή από την πλευρά σου, αλλά κάθε σκυλί, νέο ή ηλικιωμένο, μπορεί να το κάνει! Με την κοινωνικοποίηση, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο των δαγκωμάτων και να κάνεις το σκυλί σου ένα πιο ευτυχισμένο και λιγότερο ανήσυχο σκυλί σε καθημερινές καταστάσεις.

Τα κουτάβια έχουν μια κρίσιμη περίοδο μάθησης και η πιο αποτελεσματική κοινωνικοποίηση γίνεται από τις πρώτες 12 έως 14 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να το εκθέσεις σε νέα πράγματα, θορύβους,  καταστάσεις και ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πάντα σιγουρέψου ότι το κουτάβι σου έχει ένα γνωστό πρόσωπο, που το συνοδεύει σε αυτές τις νέες καταστάσεις.

Μερικά tips για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού σου

  • Πήγαινε το κουτάβι σου σε πολλά, διαφορετικά μέρη. Βεβαιώσου ότι θα το εξοικειώσεις με το νερό και θα βρέξεις τα πόδια του, για να μην του προκληθεί φόβος για το νερό.
  • Γνώρισέ του πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως άνθρωποι που φορούν καπέλα, γυαλιά, κοστούμια, παιδιά όλων των ηλικιών, παιδιά σε καροτσάκια ή πατίνια., άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια.
  • Δείξε του πράγματα όπως μπαλόνια, λουλούδια, πλυντήριο, πιστολάκι μαλλιών, σκάλες, ασανσέρ, γάτες, κουδούνια.
  • Πιάσε τα αυτιά και τα πόδια του, έτσι ώστε να μην φοβάται στον κτηνίατρο ή να σου επιτρέπει να καθαρίσεις τα αυτιά του και να κόβεις τα νύχια του. Μην ξεχάσεις να ανοίξεις το στόμα του και να αρχίσεις το βούρτσισμα, καθώς, θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα για να είναι επιτυχημένο σε όλη του τη ζωή.