Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν εκδηλώνονται αμέσως μετά την επαφή με το μολυσμένο άτομο. Υπάρχει μία περίοδο επώασης και μετά από ένα χρονικό διάστημα μπορείς να το καταλάβεις και από τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες μπορείς να υποβληθείς.

Το πρώτο σημείο, όμως, από το οποίο ο οργανισμός σου αρχίζει να φωνάζει πως κάτι δεν πάει καλά, είναι το στόμα. Έτσι, αν δεις κάποια περίεργη πληγή στο στόμα σου που πιο παλιά δεν υπήρχε και έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί να έχεις προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μην το αφήσεις στην τύχη του! Πήγαινε στο γιατρό και κάνε τις εξετάσεις που πρέπει.

Εμείς, είμαστε εδώ για να σου πούμε ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που ξεκινούν να δείχνουν ότι το άτομο νοσεί από την στοματική του κοιλότητα.

  1. HPV: Πρόκειται για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Στην περιοχή του στόματος εμφανίζεται σαν μυρμηγκιά ή σαν ένα άσπρο μικρό σημάδι.
  2. Σύφιλη: Η σύφιλη εμφανίζεται στο στόμα με τη μορφή πληγής και πολλές φορές συνοδεύεται από ένα διάφανο υγρό.
  3. HIV/Aids: Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να πλήξει τη στοματική κοιλότητα με 60 διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να σκίσει τα ούλα ή να τα ματώσει, μπορεί ακόμη να προκαλέσει και σάπισμα των δοντιών.
  4. Γονοκοκκική Βλεννόρροια: Συνήθως, εμφανίζεται σε μορφή αρχικά κοκκινίλας που μετατρέπεται σε πληγή και έχει έντονο κάψιμο στην περιοχή που εγκαθίσταται.