Αν κοιτάς και το δικό σου πακέτο να αδειάζει πριν καλά-καλά το καταλάβεις, αν και εσύ κάνεις το ένα τσιγάρο μετά το άλλο χωρίς σταματημό και νιώθεις απεγνωσμένος. Οκ ξέρω, δε μπορείς να το κόψεις, αλλά τουλάχιστον μείωσε το! Πώς; Γυμνάσου! Η γυμναστική κρατάει το πακέτο σου… γεμάτο!

Ποδήλατο vs Τσιγάρο

Όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η γυμναστική εκτός από τα άλλα συν που δίνει στον οργανισμό μας, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο που θα καπνίσεις το πρώτο σου τσιγάρο την μέρα. Οι καπνιστές λοιπόν που έκανα 30 λεπτά ποδήλατο μόλις κατέβηκαν είχαν πολύ μικρότερη επιθυμία να κάνουν τσιγάρο στο τέλος της άσκησης. Χρειάστηκε μάλιστα να περάσει άλλη μισή ώρα με τον ιδρώτα να στάζει για να επανέλθει η αρχική τους επιθυμία για τσιγάρο.

Και τα καψόνια βοηθάν!

Σε δεύτερο πείραμα, η Σχολή τους έβαλε να κάνουν ποδήλατο με… καψόνια, καθώς ανά 5λεπτο άλλαζε η ένταση της ταχύτητας, ενώ μόλις συμπλήρωσαν το μισάωρο και κατέβηκαν είχαν την επιλογή να κάνουν τσιγάρο, όμως δεν το έκαναν(!) Ναι καλά άκουσες! Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν δεν έχυναν ιδρώτα πάνω στο ποδήλατο, άναβαν πολύ γρήγορα το πρώτο τους τσιγάρο, ενώ όταν κατάπιναν τα χιλιόμετρα πάνω στην σέλα, καθυστερούσαν τουλάχιστον για 30 λεπτά να ανάψουν τσιγάρο.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί!

Και δε σταμάτησαν εκεί, όπως μας λέει ο επικεφαλής της έρευνας κ. Γιάννης Θεοδωράκης, το τρίτο πείραμα συνδύασε ένα πρόγραμμα άσκησης με ψυχολογικές τεχνικές που είχαν στόχο να βοηθήσουν στο να κόψουν το τσιγάρο μαχαίρι οι συμμετέχοντες. Τα άτομα ξεκίνησαν να γυμνάζονται 60 λεπτά την εβδομάδα αρχικά και έφτασαν να κλείνουν 6ωρο με τα βοήθεια των εκπαιδευτών σε λίγο διάστημα. Ακόμη, έκαναν ασκήσεις αναπνοής, θετικής σκέψης και τεχνικές μείωσης της επιθυμίας για τσιγάρο.

Κι όμως γίνεται!

«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, τα άτομα αύξησαν κατά πολύ τον συνολικό χρόνο που αφιέρωναν για άσκηση κάθε εβδομάδα, ενώ πάνω από 60% έκοψε εντελώς το κάπνισμα (!) εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης, που μας έβαλε τα γυαλιά με τα πειράματα της Σχολής και μας έδειξε πως όταν υπάρχει θέληση όλα γίνονται!