Είσαι όλη μέρα στον δρόμο, τρέχεις απ’ το πρωί σε δουλειά, υποχρεώσεις, τράπεζες κλπ και όταν γυρνάς σπίτι θες να πας γυμναστήριο, αλλά είσαι «κομμάτια». Ποιο είναι αυτό το ρόφημα που όχι μόνο θα σου δώσει ώθηση να σηκωθείς απ’ τον καναπέ και να ξεκινήσεις τις ασκήσεις, αλλά θα αυξήσει και τις επιδόσεις σου στη γυμναστική; Την απάντηση την έχουν οι επιστήμονες!

Πρόκειται για μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, και δείχνει πως το πολυπόθητο ρόφημα που θα σε κάνει power στο πρόγραμμα εκγύμνασης σου, είναι ο καφές! Ναι καλά άκουσες, πρόκειται για κάτι απλό, λιτό και καθημερινό που δε θα μπορούσες ποτέ να σκεφτείς ότι θα κάνει θαύματα στις γυμναστικές σου επιδόσεις!

Οι ερευνητές έδωσαν σε 14 ενήλικους που ήταν αρκετά fit, με σχεδόν καθημερινή άθληση, να πιουν ένα ρόφημα με καφεΐνη και ένα με ένα εικονικό φάρμακο ενίσχυσης του οργανισμού τους, μιάμιση ώρα πριν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης τους, που περιλάμβανε στατικό ποδήλατο. Ενώ, ανά 15 λεπτά τους ρωτούσαν πώς αισθάνονται και πόσο κουραστικό είναι το πρόγραμμα άσκησης που τους είχε επιβληθεί.

Βάση των αποτελεσμάτων, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που έπιναν το ρόφημα με την καφεΐνη ένιωθαν ότι το πρόγραμμα ήταν πολύ πιο εύκολο, σε σύγκριση με εκείνους που πήραν το εικονικό φάρμακο. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις, ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με την άσκηση, αύξησαν την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον οργανισμό, ορμονών που συνδέονται με την καλή διάθεση.

Έτσι, οι συμμετέχοντες που έπιναν ουσιαστικά καφέ, έφεραν εις πέρας με μεγαλύτερη ευκολία το πρόγραμμα εκγύμνασης, ενώ δήλωσαν πως ήταν ακόμη σχετικά ξεκούραστοι σε σχέση με τους άλλους που τους είχε βγει η «γλώσσα» πάνω στο ποδήλατο!

Την επόμενη φορά που θα πας γυμναστήριο, λοιπόν, πιες ένα καφεδάκι λίγο νωρίτερα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα πως θα βοηθήσει!