Όσο χρονών και να είσαι ποτέ δεν παύεις να ανησυχείς για την κατεύθυνση της ζωής σου. Αν έχεις κάνει τις σωστές επιλογές για να φτάσεις εκεί που “πρέπει” να είσαι και αν αυτό που κάνεις σήμερα δεν σου προσφέρει τίποτα άλλο εκτός από λύπη.

Συνήθως φτιάχνουμε σχέδια μέσα στο μυαλό μας, σχέδια για μια ολόκληρη ζωή, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και που θα σε οδηγήσει. Το θέμα είναι ότι όταν δεν είμαστε σε εκείνο το μέρος της ζωής μας που έχουμε δημιουργήσει στο κεφάλι μας, απογοητευόμαστε και αμφισβητούμε τα πάντα.

Αν βρίσκεσαι σε μία τέτοια κατάσταση, ρώτησε τον εαυτό σου αν “πρέπει” να είσαι οπουδήποτε και θα συνειδητοποιήσεις ότι η απάντηση είναι όχι. Και αυτό γιατί, φυσικά μπορεί να υπάρχουν μέρη που θες να είσαι, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίο ότι πρέπει να συμβεί εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία βιασύνη να εκπληρώσεις όλα σου τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που εσύ ή άλλοι έχουν δημιουργήσει για εσένα.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των συναισθημάτων επηρεάζεται από αυτό που βλέπουμε καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγαίνεις στο Facebook, Instagram, Twitter και βλέπεις παντού φωτογραφίες από ταξίδια, επαγγελματικές καταξιώσεις, γάμους, αρραβώνες και η λίστα συνεχίζεται και σύντομα αναρωτιέσαι αν κάποια από αυτά τα πράγματα πρόκειται να συμβούν και εσένα κάποια στιγμή.

Το θέμα είναι ότι είναι τόσο εύκολο να αισθάνεσαι υποτιμημένος από τη ζωή κάποιου άλλου. Μπορείς να περάσεις μια ζωή χωρίς να θέλεις κάτι συγκεκριμένο και μόλις δεις ότι εμφανίζεται παντού να κινήσεις γη και ουρανό για να το καταφέρεις. Δυστυχώς, ο πολιτισμός μας έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο που κρίνουμε τη δική μας ζωή και τις δικές μας ανάγκες από τις ανάγκες άλλων ανθρώπων.

Για αυτό λοιπόν, μη πανικοβάλλεσαι ότι δεν βρίσκεσαι στη θέση που νόμιζες ότι θα είσαι πριν από πέντε χρόνια. Μην ανησυχείς ότι οι προοπτικές εργασίας σου έχουν αλλάξει και πρέπει να αναθεωρήσεις μερικά πράγματα.

Ποτέ μην προσπαθείς να επιβάλεις στον εαυτό σου έναν τρόπο ζωής, μόνο και μόνο επειδή αυτό νομίζεις ότι είναι το σωστό. Ειλικρινά, αν πρέπει να πεις στον εαυτό σου τι είναι σωστό και τι όχι, θα καταλάβεις ότι στο τέλος αυτά είναι απλώς μια ιδέα.

Επίσης, μην αφήνεις κανέναν να σε πιέζει να σκεφτείς πως πρέπει να είναι η ζωή σου ή να αισθάνεσαι ένοχη επειδή δεν γνωρίζεις τι είναι αυτό ακριβώς που θέλεις.

Απόλαυσε την κάθε μέρα και μην εστιάζεις στο τι θα φέρει το αύριο. Το ξέρω πως όλα αυτά ακούγονται κάπως ειδυλλιακά αλλά είναι πολύ σημαντικά.

Διευκρίνισε και απλοποίησε τους στόχους και τις προτεραιότητες σου σε μια λίστα και θα δεις πως αν στοχεύεις σε ένα πράγμα τη φορά, η ζωή σου θα είναι αυτή που είχες φανταστεί.

Photos: Ella Byworth for Metro.co.uk