Σου δίνει κάτι κάποιος και σου λέει «σαν τα μάτια σου να το προσέχεις» και εσύ του απαντάς θετικά. Και τι σημαίνει πρακτικά αυτό, ότι θα το προσέχεις σε μεγάλο βαθμό, όπως –θα έπρεπε- να προσέχεις και τα μάτια σου.

Τι γίνεται όμως όταν το «σαν τα μάτια σου» είναι απλά μία έκφραση και τα μάτια σου δεν τα προσέχεις όσο θα έπρεπε;

Υπάρχουν αρκετά λάθη που μπορείς να κάνεις και να δημιουργήσεις πρόβλημα στα μάτια σου, τα οποία είναι τα προφανή αλλά εσύ τα κάνεις!

Ποια είναι τα βασικότερα λάθη;

Δεν φοράς γυαλιά ηλίου

Δραστηριότητες όπως το tennis και ρακέτες, στις οποίες βρίσκεσαι συνεχώς εκτεθειμένος στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Για να προστατευτείς θα πρέπει να φοράς τα σωστά γυαλιά ηλίου τα οποία θα προστατεύουν τα μάτια σου. Ακόμα όμως και για μία βόλτα να πας θα πρέπει να φοράς τα γυαλιά ηλίου σου

Φοράς τους φακούς επαφής για πολύ μεγάλο διάστημα

Οι φακοί επαφής κάθονται πάνω στους κερατοειδείς, οι οποίοι δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία ώστε να προσλαμβάνουν οξυγόνο. Τα δάκρυα κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά όταν φοράς φακούς δεν έχουν πρόσβαση στους κερατοειδείς με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσληψη οξυγόνου.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι, λόγω της έλλειψης επαρκούς οξυγόνου, οι κερατοειδείς πιθανότατα θα σπάσουν και θα γίνουν πιο ευάλωτοι στα μικρόβια.

Κάθε φακός επαφής έχει τους δικούς του κανόνες χρήσης. Οπότε καλό θα ήταν να τους ακολουθήσεις!

Τρίβεις τα μάτια σου

Αυτό είναι και το συνηθέστερο λάθος που κάνεις με τα μάτια σου. Αγνοείς το δεδομένο ότι για να σε ενοχλεί το μάτι σου κάτι έχει και το τρίβεις, με αποτέλεσμα αυτό που σε ενοχλεί και να δημιουργεί φθορά στην επιφάνεια του ματιού και να πηγαίνει πιο βαθιά μέσα στο μάτι σου.

Κάνεις DIY Projects χωρίς γυαλιά

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό και ανούσιο αλλά ακόμα και μία μικρή εργασία στο σπίτι μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο. Ρινίσματα ξύλου ή μετάλλου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία που σε στέλνει στο οφθαλμολογικό.

Χρησιμοποιείς για πολύ καιρό την ίδια Mascara

Οι βλεφαρίδες έχουν μαζεμένα μικρόβια. Κάθε φορά που περνάς το βουρτσάκι της mascara από τις βλεφαρίδες και το ξαναβουτάς στο δοχείο είναι σαν να αποθηκεύεις ένα ποσοστό αυτών των μικροβίων. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει τουλάχιστον κάθε 3 μήνες να αλλάζεις τη mascara.

Φοράς φακούς επαφής στο νερό

Είτε είναι θάλασσα, είτε η μπανιέρα σου το να φοράς τους φακούς επαφής σου και να τους εκθέτεις στο νερό είναι επικίνδυνο. Το ίδιο ισχύει και με το να αποθηκεύεις τους φακούς μέσα σε νερό και όχι το ειδικό υγρό.