Η άσκηση μας επηρεάζει απ’ τους μύες μέχρι τον εγκέφαλο. Είναι γνωστό πως ο ιδρώτας κατά την άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και το άγχος. Αλλά τι στην πραγματικότητα συμβαίνει απ’ το κεφάλι μέχρι τα πόδια;

Καις θερμίδες

Όταν το σώμα σου διαλύει υδατάνθρακες και λίπη, τα μετατρέπει στο μόριο ATP. Στη συνέχεια, μετατρέπει το ATP σε ADP, το οποίο εκπέμπει ενέργεια και επιτρέπει στους μύες να συστέλλονται. Είναι αυτό ακριβώς που εννοούμε όταν λέμε “καίμε θερμίδες”.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Καθώς το σώμα σου καίει θερμίδες ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός σου και ιδρώνεις. Ο ιδρώτας απομακρύνει τη θερμότητα προκειμένου να επιτρέψει στο σώμα σου να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς όμως να υπερθερμαίνεται.

Η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα

Η άσκηση αυξάνει τον καρδιακό σου ρυθμό προκειμένου να πιέσει το αίμα και και το οξυγόνο στους μύες. Όταν ασκείσαι συχνά, αποκτά αντοχές και μειώνεις αυτήν την ταχύτητα καθώς η καρδιά σου γίνεται πιο αποτελεσματική στην παροχή αίματος στα όργανα και στους μύες σου.

Ρέουν ευτυχισμένες ορμόνες

Στην αρχή μιας σκληρής προπόνησης παίρνει μια δόση αδρεναλίνης και την ορμόνη του άγχους, κορτιζόλη. Το σώμα σου είναι σαν να βρίσκεται σε λειτουργία “πτήσης”. Στη συνέχεια, οι ενδορφίνες βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και στη βελτίωση της διάθεσης.

Δίνει μια “ώθηση” στον εγκέφαλό σου

Η αερόβια δραστηριότητα βελτιώνει τις ικανότητες της σκέψης και της μνήμης, πιθανώς επειδή υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι μύες “αγχώνονται” (με την καλή έννοια)

Κάθε φορά που ένας μυς “ενεργοποιείται” εμφανίζονται μικρό-δάκρυα τα οποία όμως δεν είναι επιβλαβή. Αντιθέτως, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μυών με την πάροδο του χρόνου.