Ένα απ’ τα πιο δύσκολα κομμάτια του να είσαι σκυλο-γονιός, είναι το να μπορέσεις να καταλάβεις την ψυχολογία του τετράποδου σκύλου σου. Σίγουρα όταν κουνάει την ουρά του και σε γεμίζει σάλια, ξέρεις ότι είναι χαρούμενος και σου δείχνει την αγάπη του, τι συμβαίνει, όμως, όταν κάθεται κατσουφιασμένος και δεν έχει όρεξη; Πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή ένας σκύλος; Παθαίνει κατάθλιψη όπως ακριβώς κι εσύ;

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν τα σκυλιά υποφέρουν από κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς, επειδή δεν μπορούν να μας πουν πώς αισθάνονται», εξηγεί ο Dr. Jill Sackman, κορυφαίος κτηνίατρος του BluePearl Veterinary Partners.

Ωστόσο, προσθέτει ο ίδιος, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να βιώσουν πολλά από τα συναισθήματα τα οποία βιώνουν οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Όταν ένα σκυλί νιώθει κατάθλιψη, η γλώσσα του σώματος του και η συμπεριφορά του κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαφορετική από όταν αισθάνεται ευτυχισμένο και γεμάτο ζωή. Ένα σκυλάκι με κατάθλιψη μπορεί να έχει την τάση να κοιμάται πολύ, να εμφανίσει έλλειψη όρεξης και να είναι απρόθυμο ν’ αλληλεπιδράσει μαζί σου.

Φυσικά, πολλά απ’ τα παραπάνω σημάδια μπορεί να είναι ενδείξεις για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κάνεις ένα πλήρες check-up στον σκύλο σου και να μην κάνεις μόνος σου υποθέσεις.

Ο σκύλος σου μπορεί να νιώθει κατάθλιψη για διάφορους λόγους: Απ’ την απώλεια ενός εκ των ιδιοκτητών του μέχρι κι ένα νέο κατοικίδιο ή μωρό στην οικογένεια, μπορεί να θλίψει τον σκύλο.

https://www.instagram.com/p/BRTUjaADW88/

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ένας σκύλος είναι στενοχωρημένος επειδή βλέπει τον ιδιοκτήτη του να έχει κατάθλιψη.

Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη του σκύλου σου είναι να του αφιερώσεις χρόνο για βόλτα και παιχνίδι, να του δώσεις μια λιχουδιά και φυσικά να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου!