Αν έχεις σκύλο, σίγουρα έχεις βρεθεί σε κάποια φάση να είσαι στεναχωρημένος και να έρχεται το αξιαγάπητο τετράποδο σου και να χώνει την μουσούδα του κάτω από το χέρι ου για να τον χαϊδέψεις και να φτιάξεις την διάθεση σου. Σίγουρα έχεις ξυπνήσει με κέφια και έχεις παρατηρήσει πως και ο σκύλος σου έχει ορεξούλες για παιχνίδια. Και εννοείται πως έχεις καταλάβει ότι μπορεί να σε καταλάβει όταν πονάς καλύτερα από τον καθένα. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο σκύλος σου σε ξέρει καλύτερα από τον καθένα!

Μας βοηθάνε να μειώσουμε το άγχος

skulos-ipopgr (1)

Το άγχος δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα χάδια στον σκύλο σου, ναι το αντιλαμβανόμαστε αυτό, αλλά σύμφωνα με έρευνες, όταν βρίσκεται τριγύρω μας το καοικίδιο μας, γινόμαστε αυτόματα πιο ευτυχισμένοι. Μια μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας διαπίστωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα του άγχους και της μοναξιάς σε φοιτητές ενώ έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό Journal of Personality and Social Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους σε γενικό βαθμό.

Ζηλεύουν

skulos-ipopgr (3)

Δεν είμαστε οι μόνοι που πέφτουμε θύματα του μικρού πράσινου τέρατος που έχουμε μάθει να το αποκαλούμε ζήλια. Τα σκυλιά ζηλεύουν επίσης πάρα πολύ, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά εμφάνισαν σημάδια ζήλιας όταν είδαν τους ιδιοκτήτες τους να αλληλεπιδρούν με ένα λούτρινο σκύλο! Με άλλα λόγια, μοιραζόμαστε ακόμη και τις αδυναμίες μας με τα τετράποδα φιλαράκια μας.

Δενόμαστε μαζί τους με φυσικό τρόπο

skulos-ipopgr (2)

Η σύνδεσή μας με τους σκύλους μπορεί τελικά να οφείλεται σε μια ορμόνη στον εγκέφαλο μας – την οποία παράγουμε βιολογικά μόνοι μας. Όταν αγκαλιάζουμε το κατοικίδιό μας, η ωκυτοκίνη (AKA η ορμόνη της αγάπης) απελευθερώνεται και πρακτικά προκαλεί και το τετράποδο φίλο μας να δώσει περισσότερη προσοχή στον άνθρωπο! Αποτέλεσμα; Η σχέση να γίνει ακόμα πιο δυνατή!

Μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου μας

skulos-ipopgr (4)

Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν αν είμαστε χαρούμενοι ή θυμωμένοι μέσω της ανάγνωσης των συναισθημάτων μας. Πως; Απλά δίνοντας λίγη προσοχή στο πρόσωπο μας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Και έτσι εξηγείται πως αντιλαμβάνεται το γλυκό σου τετράποδο κατοικίδιο το πώς αντιλαμβάνεται ότι δεν είσαι καλά και έρχεται για αγκαλιές!

Μας βοηθάνε να επουλώσουμε τις πληγές μας

skulos-ipopgr

Τα σκυλιά δεν είναι απλά μία συντροφιά στο σπίτι. Μπορούν να μειώσουν το στρες μετά από μία τραυματική εμπειρία. Τα σκυλιά θεραπείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για καταστροφικά γεγονότα, όπως στις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης, ακόμη και για τους βετεράνους που έχουν επιστρέψει από τις θητείες τους, έφεραν μεγάλα θέματα στην επιφάνεια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα είχαν θαφτεί στο σκοτάδι.

Είναι διαισθητικοί σχετικά με την υγεία μας

Έρευνες έχουν δείξει πως από κουτάβια ακόμα, τα σκυλιά μας μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της σωματικής μας ευημερίας. Τα σκυλιά έχουν μια απίστευτη αίσθηση της όσφρησης, τόσο πολύ ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να μυρίσουν κάτι στο οποίο είναι αλλεργικό το αφεντικό τους. Και δεν σταματούν εκεί, καθώς μερικά σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ορισμένους τύπους καρκίνου στον άνθρωπο, ενώ υπάρχουν σκυλιά τα οποία εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν σε περίπτωση κρίσης!

Τα μικρόβια τους κάνουν καλό στην υγεία μας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνύπαρξη με έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει κρατηθούμε υγιέστεροι μέσω της εναλλαγής των (ακίνδυνων) βακτηριδίων τους. Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε αυτά τα μικρόβια μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος.

Μας υπολογίζουν σαν οικογένεια

skulos-ipopgr

Ερευνητές εξέτασαν εγκεφαλογραφήματα από διάφορους σκύλους και διαπίστωσαν ότι όχι μόνο μας αγαπούν, μας βλέπουν ως μέρος της φυλής τους και βασίζονται σε εμάς περισσότερο από ότι στη δική τους φυλή για την αγάπη και την προστασία.

Μας αγαπούν ακριβώς για το ποιοι είμαστε

Δεν έχει σημασία ποιο είναι το χόμπι σου, τι είδους δουλειά κάνεις, αν έχεις ή δεν έχεις χρήματα. Ο σκύλος σου θα σε δεχθεί γι αυτό ακριβώς που είσαι.  Τα σκυλιά μας αγαπούν άνευ όρων – και τα αγαπάμε ακόμα περισσότερο ακριβώς γι αυτό το λόγο.