Τα ποσοστά καρκίνου του στόματος αυξήθηκαν μέχρι και 68% τα τελευταία 20 χρόνια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι η βασική αιτία. Οι καπνιστές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή και ο έρπης επίσης παίζουν ρόλο.

Τα δεδομένα, από το Cancer Research της Μεγάλης βρετανίας, δείχνουν ότι ο καρκίνος του στόματος είναι σε άνοδο για τους άνδρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Από το 1993 έως το 1995, υπήρχαν οκτώ περιπτώσεις καρκίνου του στόματος ανά 100.000 ανθρώπους ενώ βλέπουμε πως υπάρχει αύξηση με 13 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ 2012 και 2014.

Για τους άνδρες κάτω των 50 ετών, το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 67% Πριν από είκοσι χρόνια υπήρχαν περίπου 340 περιπτώσεις ανά έτος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, έχει ανέλθει σε περίπου 640 σήμερα.

Για τους άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί κατά 59%. Υπήρχαν περίπου 2.100 περιστατικά το χρόνο, τώρα υπάρχουν 4.400.

Ενώ ο καρκίνος του στόματος είναι πιο συχνό φαινόμενο για τους άνδρες, οι γυναίκες επίσης επηρεάζονται και έχουν δει 71% αύξηση των περιστατικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών.

Το Cancer Research της Μ. Βρετανίας εξέδωσε προειδοποίηση για τα στοιχεία, λέγοντας ότι οι 9 από τις 10 περιπτώσεις συνδέονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Οι καπνιστές έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, καταναλώνοντας αλκοόλ, έχοντας μια διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά ενώ και η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) παίζει ρόλο.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τον καρκίνο των χειλέων, της γλώσσας, του στόματος (ούλα και ουρανίσκο), τις αμυγδαλές και το μεσαίο τμήμα του λαιμού.