Υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να περπατάς μέσα από την πόρτα μετά από μια δύσκολη μέρα και να σε υποδέχεται με ένα γιγαντιαίο χαμόγελο το κουτάβι σου;

Ένας σκύλος, μας υπενθυμίζει καθημερινά να ζούμε και τη πιο μικρή στιγμή και να μη κουραζόμαστε ποτέ από το παιχνίδι, να βρίσκουμε χαρά σε μικρά πράγματα, όπως το μπολ του φαγητού και να μη κρατάμε κακία πάνω από πέντε λεπτά.

Έτσι μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η ζωή με έναν σκύλο είναι αρκετά καλή, αν εξαιρέσουμε την περίοδο εκπαίδευσης. Και τώρα, μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πως ένας σκύλος είναι ο καλύτερος συγκάτοικος που μπορεί να έχεις.

Είναι γνωστό από καιρό ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι εκείνοι που θεωρούνται ως οι πιο δραστήριοι. Μια μελέτη τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν σχεδόν 3.000 περισσότερα βήματα την ημέρα από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδιο.

Και μια νέα μελέτη στο περιοδικό Journal of epidemiology and community health αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σημαντικά πιο δραστήριοι, ιδιαίτερα το χειμώνα.

Η μελέτη εξέτασε 3.123 συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 49 και 91 και παρακολούθησε τις κινήσεις τους σε διάστημα επτά ημερών. Το σχεδόν 20% των συμμετεχόντων που ήταν ιδιοκτήτες ενός σκύλου ήταν πιο δραστήριοι για περίπου 30 λεπτά την ημέρα – συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ο σκύλος πρέπει και πάλι να πάει για βόλτα, ασχέτως αν έξω βρέχει η χιονίζει.

“Εντυπωσιακή ήταν η διαπίστωση ότι οι περιπατητές σκυλιών ήταν κατά μέσο όρο πιο σωματικά δραστήριοι και ξόδευαν λιγότερο χρόνο καθισμένοι”, λέει ο πρόεδρος Andy Jones , PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Το περπάτημα των σκύλων οδηγείται από τις ανάγκες του ζώου. Η οδήγησή μας από κάτι διαφορετικό από τις δικές μας ανάγκες μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικά ισχυρό κίνητρο”, προσθέτει ο ίδιος.

Πρόσθεσε αυτό τον ακόμη λόγο στη λίστα για να υιοθετήσεις έναν χνουδωτό φίλο.

Photo: Instagram/@ps.ny