Υπάρχουν μερικοί μύθοι για τα σκυλιά οι οποίοι έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια. Είναι οι μεγαλύτερες παρανοήσεις που υπήρχαν, υπάρχουν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Μια ζεστή ή ξηρή μύτη δείχνει ότι το σκυλί είναι άρρωστο

Αυτός μάλλον είναι και ο μεγαλύτερος μύθος παγκοσμίως. Οι άνθρωποι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υγρή μύτη ενός σκύλου είναι σημάδια καλής υγείας, πράγμα που δεν ισχύει. Η μύτη ενός σκύλου είναι ζεστή ή ξηρή μόλις ξυπνήσει και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, η επίμονα ξηρή μύτη μπορεί όντως να αποτελεί ένδειξη ενός προβλήματος υγείας.

Το στόμα του σκύλου είναι πιο καθαρό απ΄του ανθρώπου

Στην πραγματικότητα το στόμα του σκύλου σου είναι γεμάτο μικρόβια. Σκέψου τα πράγματα που τρώει απ΄το έδαφος, τα σκουπίδια ή όταν γλείφει τον εαυτό του.

Επιπλέον, τα σκυλιά δεν πλένουν τα δόντια τους τόσο συχνά όσο οι άνθρωποι, οπότε τα βακτήρια καραδοκούν.

Τα σκυλιά βλέπουν άσπρο και μαύρο

Τα σκυλιά μπορούν να δουν το χρώμα αλλά όχι με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι.

Με βάση τους τύπους των κώνων στον αμφιβληστροειδή του σκύλου βλέπει τα χρώματα καλύτερα στην μπλε πλευρά του φάσματος. Τα σκυλιά βλέπουν κυρίως το μπλε, το πράσινο, το κίτρινο και διάφορες αποχρώσεις του γκρι.

Για κάθε 1 χρόνο ηλικίας των ανθρώπων τα σκυλιά έχουν 7

Προφανώς τα σκυλιά μεγαλώνουν με ταχύτερο ρυθμό απ’ τους ανθρώπους. Ωστόσο, ο ρυθμός είναι ταχύτερος στις αρχές της ζωής και φαίνεται να μειώνεται με την ηλικία.

Το μέγεθος και η φυλή του σκύλου σχετίζεται με το ν ρυθμό γήρανσης και τη διάρκεια ζωής του. Άλλες φυλές ζουν 15-20 χρόνια και άλλες μόνο 7-10.

Κουνάει τη χαρά του άρα είναι χαρούμενο

Η γλώσσα σώματος του σκύλου μπορεί να γίνει πολύ περίπλοκη. Η περιστροφή γύρω απ΄την ουρά του είναι ένας απ’ τους πολλούς τρόπους επικοινωνίας των σκύλων.

Παρ’ όλο που συχνά είναι ένδειξη ευτυχίας μπορεί να είναι και σημάδι φόβου, άγχους ή επιθετικότητας. Αντί να κοιτάς μόνο την ουρά δώσε βάση στη συνολική γλώσσα σώματος του σκύλου σου.

Δεν μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα σε ένα μεγάλο ηλικιακά σκυλί

Μπορεί να μην είναι εύκολο να μάθεις καινούργια πράγματα σε ένα μεγαλύτερο σκυλί όμως είναι εφικτό. Ένας γηραιότερος σκύλος μπορεί να μην βλέπει ή να μην ακούει όπως στο παρελθόν. Πιθανότατα να μην έχει και τόση ενέργεια.

Όταν εκπαιδεύεις ένα μεγάλο ηλικιακά σκυλί πρέπει πρώτα να τραβήξεις την προσοχή του και να του κρατήσεις το ενδιαφέρον με τα αγαπημένα του παιχνίδι ή τις αγαπημένες του απολαύσεις.