Επειδή ξέρουμε τι αθλητικό τυπάκι είσαι και τι απορίες σου δημιουργεί καθημερινά η άσκηση σου είμαστε εδώ για να σου λύσουμε αυτές σου τις απορίες. Πώς, λοιπόν, το τρέξιμο μπορεί να βλάψει τα γόνατα σου και να σου προκαλέσει αρθρίτιδα;

Μπορεί το τρέξιμο να κάνει κακό στα γόνατα σου;

Πολλές θεωρίες, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σχετικά με την απάντηση στο δίλημμα αυτό. Μπορεί το τρέξιμο να σε κάνει πιο επιρρεπή στην αρθρίτιδα και εν τέλει να βλάψει τα γόνατα σου; Μία νέα έρευνα δείχνει ότι το τρέξιμο θα μπορούσε πραγματικά να προστατεύσει τις αρθρώσεις σου! Σου φαίνεται περίεργο;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος (ΟΑ) προκαλείται από βλάβη του χόνδρου, συνήθως μετά από έναν τραυματισμό ή χρόνιο στρες. Είναι λογικό, λοιπόν, το τρέξιμο να προκαλεί οστεοαρθρίτιδα. Η δουλειά που έχουν να φέρουν εις πέρας τα γόνατα σου δεν είναι και εύκολη! Πρέπει να υποστηρίξουν και να σταθεροποιήσου ολόκληρο το σώμα, σε κάθε σου βήμα. Όμως, μετά από εξέταση των συνηθειών στο τρέξιμο και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σε δείγμα 2.700 γυναικών και ανδρών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τακτικοί δρομείς (ή αυτοί που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε έναν αγώνα) είχαν 7% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, από τους υπολοίπους.

Αυτό πιθανώς να συμβαίνει, επειδή όσο περισσότερο τρέχεις και αθλείσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις κι ένα υγιές βάρος, λέει ο συντάκτης της μελέτης, Grace Hsiao-Wei Lo, MD.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρέξεις, αν είσαι υπέρβαρος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι πιο προσεκτικός. Ο Jordan Metzl, MD, ένας ειδικός αθλητικής ιατρικής στο Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη, συνιστά την ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, κάνοντας ασκήσεις κυλίνδρου σε κάποιο αφρώδες υλικό, που θα σε ανακουφίσει από τη πίεση μετά το τρέξιμο.