Σίγουρα μπορείς να κολλήσεις διάφορες ασθένειες από τα άλλα μέλη της οικογένειάς σου, τους φίλους σου και το σύντροφό σου, όμως τι γίνεται με το κατοικίδιό σου; Η απάντηση είναι ναι μπορεί! Οι άνθρωποι μπορούν σίγουρα να κολλήσουν κάποια ασθένεια από το σκύλο ή τη γάτα τους, αν και μερικές είναι πιο συχνές από κάποιες άλλες.

Υπάρχει μια ποικιλία στον τρόπο που οι ασθένειες μεταδίδονται, ανάλογα με την πάθηση. Μερικές, όπως το παρασιτικό νηματώδες, μεταδίδονται με την επαφή με τα περιττώματα των μολυσμένων σκύλων και γατών, που βρίσκονται συνήθως στο έδαφος, που ακολουθείται από λάθος πλύσιμο των χεριών. Το παράσιτο αγκυλόστομα μπορεί επίσης να μεταδοθεί με παρόμοιο τρόπο, αν και αυτό γίνεται συχνότερα όταν οι προνύμφες σε μολυσμένο χώμα διεισδύουν στο γυμνό δέρμα σου.

Η τοξοπλάσμωση, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους και μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες, μπορεί να μεταδοθεί αγγίζοντας τα κόπρανα ενός μολυσμένου ζώου, καθώς και από το άγγιγμα ωμού κρέατος, χωρίς σωστό πλύσιμο των χεριών μετά.

Άλλες ασθένειες της γάτας και του σκύλου μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων μέσα από την επαφή με το δέρμα ενός μολυσμένου ζώου. Ένα παράδειγμα είναι η τριχοφυτία, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος. Μια άλλη ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια είναι η Sarcoptes scabei, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα σκυλιά, τις γάτες και τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα την απώλεια των μαλλιών ή / και το δερματικό εξάνθημα.

Υπάρχουν και άλλες ασθένειες που προσβάλλουν τα ζώα και τους ανθρώπους, αλλά μεταδίδονται από μια τρίτη πηγή και όχι απ ‘ευθείας από σκύλο σε άνθρωπο. Η νόσος του Lyme είναι ένα παράδειγμα – μολυσμένα τσιμπούρια μπορεί να δαγκώσουν και να μολύνουν ένα ζώο και να μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους, μόνο και μόνο για να δαγκώσουν και τον άνθρωπο.

Τέλος, ορισμένες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν όταν ένα ζώο τραυματίζει ένα άτομο, αν και αυτές είναι πολύ σπάνιες. Ένα παράδειγμα είναι η λύσσα. Πιο συχνά μεταδίδεται από το δάγκωμα ενός μολυσμένου άγριου ζώου, όμως η λύσσα μπορεί επίσης να μεταδοθεί όταν ένα κατοικίδιο ζώο με λύσσα δαγκώσει τον άνθρωπο.

Χωρίς άμεση θεραπεία, η λύσσα μπορεί να επιφέρει το θάνατο γι’ αυτό και ο εμβολιασμός κατά της λύσσας είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα κατοικίδια ζώα.