Γνωρίζουμε για τις αλλεργίες που έχουν πολλοί άνθρωποι στα σκυλιά, έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ αν μπορεί τα σκυλιά να είναι αλλεργικά στους ανθρώπους; Η απάντηση είναι ναι! Ένας σκύλος μπορεί σίγουρα να έχει αλλεργία στην ανθρώπινη πιτυρίδα. Στην πραγματικότητα αυτό είναι πολύ πιο συχνό απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Πολλά είδη αλλεργιών είναι πολύ συχνά στους σκύλους. Αυτές οι αλλεργίες συνήθως εκδηλώνονται με δερματικά προβλήματα.

Οι ιδιοκτήτες δε βρίσκουν πάντα σε τι έχουν αλλεργία οι σκύλοι τους. Οι κτηνίατροι συχνά θεραπεύουν τους σκύλους συμπτωματικά όταν δεν πρόκειται για κάποιο χρόνιο πρόβλημα δέρματος (ή όταν οι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να κάνουν ένα αλλεργικό τεστ). Μερικοί σκύλοι ανταποκρίνονται στη θεραπεία των συμπτωμάτων, επομένως δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις σε τι ακριβώς είναι αλλεργικοί.

Είναι λογικό να υποθέτεις ότι υπάρχουν πολλοί σκύλοι εκεί έξω με ανθρώπινες αλλεργίες, απλά δεν τους γίνεται διάγνωση. Στην πραγματικότητα πολλοί σκύλοι με δερματικά θέματα είναι αλλεργικοί σε πολλές ουσίες.

Όταν οι άνθρωποι  είναι αλλεργικοί στα σκυλιά, μπορεί να φτερνίζονται ενώ άλλοι μπορεί να βγάλουν κάποιο εξάνθημα. Όταν τα σκυλιά είναι αλλεργικά στην ανθρώπινη πιτυρίδα ή σε άλλα πράγματα, μπορεί σταδιακά να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα. Η αντίδραση συνήθως δεν εμφανίζεται αμέσως με τον τρόπο που οι άνθρωποι αρχίζουν να φτερνίζονται. Αντίθετα συνήθως εμφανίζεται με έναν ελαφρύ δερματικό ερεθισμό και κνησμό. Με τον καιρό ο δερματικός ερεθισμός χειροτερεύει, ο κνησμός γίνεται όλο και πιο έντονος και το ξύσιμο επί πλέον ερεθίζει το δέρμα. Ο ερεθισμός ενδέχεται να κάνει το δέρμα να μολυνθεί με βακτήρια ή μύκητες. Στην ουσία είναι ένα είδος φαύλου κύκλου.

Είναι ο σκύλος μου αλλεργικός σε μένα;

Για τους αρχάριους, εάν ο σκύλος  σου έχει κνησμό, ή αν έχει ένα προφανές δερματικό πρόβλημα, πήγαινέ το στον κτηνίατρο σου. Εφόσον το άμεσο δερματικό πρόβλημα έχει διαγνωσθεί και θεραπευθεί, ο κτηνίατρος μπορεί να σου πει για τις επιλογές. Εάν υπάρχει υποψία για μία αλλεργία, ίσως ο αλλεργικός σου σκύλος να έχει πολλαπλές αλλεργίες. Το αλλεργικό τεστ είναι ο μόνος τρόπος να ξέρεις σε τι είναι αλλεργικός ο σκύλος σου. Μερικοί κτηνίατροι προτείνουν εξέταση αίματος για τον έλεγχο των αλλεργιών. Όμως οι δερματολόγοι κτηνίατροι συμφωνούν ότι η εξέταση αίματος για αλλεργίες δεν είναι ακριβής. Η δερματολογική εξέταση για τις αλλεργίες είναι ο σωστός δρόμος διότι με την δερματολογική εξέταση, οι μικροσκοπικές  ελεγχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να φανούν σε πραγματικό χρόνο και είναι τελείως προφανείς στο εκπαιδευμένο μάτι.

Μπορούν οι σκύλοι με ανθρώπινες αλλεργίες να θεραπευθούν;

Υπάρχει ελπίδα για τους σκύλους που είναι αλλεργικοί στους ανθρώπους, και δεν είναι η απομόνωση από τους αυτούς. Εφόσον γίνει μία οριστική διάγνωση, αναπτύσσεται ένας συνηθισμένος αλλεργικός ορός. Αυτός ο ορός μετά δίνεται στο σκυλί σαν ένεση για μια ορισμένη χρονική περίοδο(όπως περιγράφεται από τον κτηνίατρο).Ίσως χρειασθούν άλλες θεραπείες και η διευθέτηση των αλλεργιών είναι συχνά μια χρονοβόρα διαδικασία. Όμως, πολλά σκυλιά μπορούν και  ζουν μία άνετη ,ευτυχισμένη ζωή παρ όλες αυτές τις αλλεργίες. Οπότε αν νομίζεις πως ο σκύλος σου έχει αλλεργία σε κάτι, μην πανικοβληθείς. Απλά φρόντισε να το κοιτάξεις όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα ώστε να μπορέσεις να τον φροντίσεις κατάλληλα. Το μόνο σίγουρο είναι ακόμα και να έχει αλλεργία σε κάτι δικό σου, δεν θα χρειαστεί να αποχωριστείς τον τετράποδο φίλο σου.