Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που κυκλοφορούν και αφορούν τον σκύλο σου με αποτέλεσμα αρκετά πράγματα να διαστρεβλώνονται!  Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτοί οι μύθοι να βρουν την απάντηση που τους αξίζει!

Ποιοι είναι αυτοί;

Οι σκύλοι ανταποκρίνονται καλύτερα όταν τους φωνάζουμε

Λες κάτι τον σκύλο σου και αυτός σε γράφει. Το επαναλαμβάνεις 2-3 φορές και αυτός συνεχίζει να σε γράφει. Τελικά αρχίζεις και του ουρλιάζεις το ίδιο πράγμα και εκείνος το κάνει. Μάντεψε, δεν σε άκουσε επειδή του τσίριζες αλλά γιατί οι σκύλοι ανταποκρίνονται θετικά όταν είμαστε αυστηροί και συνεπείς με το τί επιτρέπουμε και τί όχι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να φωνάζουμε για να έχουμε ένα σκύλο πειθαρχημένο. Οι φωνές, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα.

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν όταν κάνουν κάτι λάθος

Και όχι, ο σκύλος σου δεν είναι ο σκύλος θαύμα. Δεν μπορεί ν αντιληφθεί αυτό που θεωρείς εσύ λάθος και σίγουρα δεν έχει τα ίδια όρια. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη φύση του σκύλου και να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε κάποια στοιχεία της, τα οποία δεν είναι αποδεκτά στην ανθρώπινη κοινωνία. Όταν ο σκύλος κάνει κάτι λάθος, επιβαλλόμαστε και λέμε «όχι», με τόνο αυστηρό και κοφτό.

Όλοι οι σκύλοι αγαπούν τα παιδιά

Δηλαδή όλοι οι άνθρωποι αγαπούν τα παιδιά; Όχι! Τα σκυλιά γιατί να τα συμπαθούν το ίδιο; Το βασικό πρόβλημα με τα μικρά παιδάκια, είναι ότι δεν μπορούν να διαχωρίσουν την έννοια του παιχνιδιού από την παρενόχληση. Για το παιδί, το να τραβά την ουρά του σκύλου, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περάσει την ώρα του. Για το σκύλο όμως είναι βίαια συμπεριφορά η οποία απαιτεί αυτοάμυνα. Υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υπομονετικοί με μικρά παιδάκια και απολαμβάνουν να παίζουν μαζί τους ενώ κάποιες άλλες ράτσες όχι και τόσο! Καλό είναι πριν αποκτήσεις έναν σκύλο να το γνωρίζεις αυτό εξ αρχής!

Ο σκύλος μου δεν δαγκώνει

Αυτό θα ίσχυε μόνο αν του είχες αφαιρέσει όλα του τα δόντια. Σ αυτή τη περίπτωση το δεχόμαστε! Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι ο δικός μας σκύλος δεν υπάρχει περίπτωση να δαγκώσει. Δεν δαγκώνουν μόνο τα Πιτ Μπουλ και τα Ροτβάιλερ, ή μόνο οι σκύλοι οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να είναι δολοφόνοι. Το αξιαγάπητο και φιλικό Πούντλ, είναι εξίσου επικίνδυνο, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Ο σκύλος χρειάζεται μόνο φαγητό και στέγη για να είναι ευτυχισμένος

Αν νομίζεις πως επειδή έφτιαξες ένα μεγάλο σκυλόσπιτο και έχεις γεμάτα πιάτα καθημερινά στον σκύλο ου, αυτό τον κάνει και ευτυχισμένο είναι γελασμένος και μάλλον κοροϊδεύεις τον εαυτό σου! Η τροφή και η στέγη είναι απαραίτητα για την επιβίωση του σκύλου αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία του. Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο. Χρειάζεται δηλαδή να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους ή ζώα για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, είναι ακατάλληλοι για διαμερίσματα

Το αν ένας σκύλος είναι κατάλληλος ή όχι για ζωή σε διαμέρισμα, έχει να κάνει περισσότερο με το ταμπεραμέντο παρά με το μέγεθός του. Τα Τζακ Ράσσελ για παράδειγμα, είναι μικρόσωμα σκυλάκια, αλλά τόσο ζωηρά που ασφυκτιούν σε διαμέρισμα. Οι Μεγάλοι Δανοί από την άλλη, αν και μεγάλοι στο μέγεθος όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα δεδομένου ότι πηγαίνουν βόλτες και ασκούνται αρκετά. Άρα όλα είναι υποκειμενικά.

Όταν ο σκύλος κουνά την ουρά του, είναι χαρούμενος.

Και όμως, η ουρά που κουνιέται δεν είναι μόνο σημάδι χαράς! Η ουρά αποτελεί ένα εργαλείο επικοινωνίας του σκύλου με άλλα πλάσματα και είναι αρκετά πολύπλοκο στην ερμηνεία. Για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε ακριβώς τι σημαίνει το κούνημα της ουράς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη συνολική στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή.

Οι σκύλοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις γάτες.

Η πραγματικότητα είναι ότι σκύλος και γάτα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και οι καλύτεροι φίλοι! Καλό θα είναι να κοινωνικοποιηθεί το σκυλάκι από μικρό με άλλα ζώα.