Λένε ότι ό, τι δεν γνωρίζεις, δεν μπορεί να σε πληγώσει. Αλλά όταν μιλάμε για τον καρκίνο, είναι αυτό που νομίζεις ότι ξέρεις που μπορεί πραγματικά να σε πληγώσει. Ήρθε η στιγμή κάποιοι μύθοι για τον καρκίνο να διορθωθούν.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο

Παρά τη διαδεδομένη πεποίθηση, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα παραπάνω προκαλούν καρκίνο. Ακόμα κι αν ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον καρκίνο στον εγκέφαλο με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, υπάρχουν πολλές ακόμη που δεν έχουν διαπιστώσει καμία σύνδεση. Ακόμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών.

Η παχυσαρκία επηρεάζει την καρδιά σου αλλά δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του θυρεοειδούς, των νεφρών και του παγκρέατος, μεταξύ άλλων. Επίσης, η φλεγμονή που προκαλείται από το υπερβολικό λίπος μπορεί να μετατρέψει τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά. Οι ενώσεις που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του λίπους μπορούν να οδηγήσουν στην ίδια κατάσταση.

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλον

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να “κολλήσεις” καρκίνο από κάποιον που έχει, αλλά μερικοί ιοί που προκαλούν καρκίνο έχουν χαρακτηριστεί ως μεταδοτικοί. Για την ακρίβεια η μετάδοση του ιού HPV την τελευταία δεκαετία έχει αυξήσει τα ποσοστά καρκίνου στο στόμα και το λαιμό. Ο ιός μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο χρόνια αργότερα.