Το Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και βουτιές! Αυτό, όμως, αυτόματα σημαίνει, εκτός από απόλαυση, και κίνδυνοι για την υγεία σου! Ένας απ’ αυτούς τους κινδύνους που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο είναι το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή.

Το αυτί του κολυμβητή είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λοίμωξης του αυτιού που προκαλεί δυσφορία και πόνο μέσα και γύρω από το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Αρχίζει συνήθως ήπια, με μέτρια φαγούρα και ερυθρότητα, και στη συνέχεια μπορεί να γίνει φλεγμονώδης και δυνητικά να βλάψει την ικανότητά σου να ακούς.

Παρά το όνομά του, δεν είναι ανάγκη να πας στη θάλασσα για να υποφέρεις απ’ αυτί του κολυμβητή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί όταν κάνεις ντους ή καθαρίζεις απλά τα αυτιά σου.

Και ενώ τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο αυτί του κολυμβητή επειδή έχουν στενότερα κανάλια αυτιών, οι ενήλικες επίσης κινδυνεύουν.

Το αυτί του κολυμβητή, επίσης γνωστό με το ιατρικό του όνομα, εξωτερική ωτίτιδα, εμφανίζεται συνήθως όταν παγιδεύεται νερό μέσα στο αυτί. Αυτό επιτρέπει στα βακτήρια (και σε μερικές περιπτώσεις σε μύκητες) στο αυτί σου να ξεκινήσουν να πολλαπλασιάζονται, οδηγώντας σε μόλυνση κοντά στο άνοιγμα του αυτιού.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να ενταθούν. Ενδέχεται να παρατηρήσεις εκροή υγρού, που διαρρέει από το αυτί σου. Οι πρησμένοι λεμφαδένες γύρω από τον λαιμό και ακόμη και πυρετός μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να διογκωθεί. Ευτυχώς, οποιαδήποτε απώλεια ακοής βιώσεις λόγω της λοίμωξης, θα εξαφανιστεί μόλις θεραπευθεί.

Εάν η ταλαιπωρία δεν σταματήσει μετά από λίγες ημέρες ή γίνεται πιο σοβαρή σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Photo: Getty Images