Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο οι διαβητικοί έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει. Οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να υποφέρει από αυτό και μπορεί να μην παρατηρήσει τη βλάβη που προκαλείται στα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα. Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα σημάδια που αποκαλύπτουν ότι καταναλώνεις υπερβολική ζάχαρη.

ζάχαρη

 • Συνεχώς πεινάς!

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αποτρέπει την είσοδο γλυκόζης στα κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν λαμβάνει ενέργεια και ζητάει φαγητό ξανά και ξανά: είναι ένας φαύλος κύκλος.

 • Νιώθεις υπερβολικά κουρασμένος!

Όταν έχεις υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει και να απορροφήσει σωστά τη γλυκόζη. Η ενέργεια χρησιμοποιείται αναποτελεσματικά και τα κύτταρα του σώματος δεν λαμβάνουν το καύσιμο που χρειάζονται. Όλα αυτά οδηγούν στο γεγονός ότι ένα άτομο συχνά αισθάνεται κουρασμένο χωρίς λόγο.

 • Συχνοουρία

Εάν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό, τα νεφρά δεν μπορούν να επαναπορροφούν το υγρό. Επομένως, το σώμα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και στα κύτταρα, διαλύει το αίμα με ενδοκυτταρικό υγρό, ρυθμίζοντας έτσι τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο φυσιολογικό. Αυτό οδηγεί σε συχνή ούρηση.

 • Ξηρό στόμα και έντονη δίψα!

Το ξηρό στόμα και η έντονη δίψα είναι αντιδράσεις σε σοβαρή απώλεια υγρών. Ο υποθάλαμος, ο οποίος αξιολογεί το επίπεδο της αφυδάτωσης και προκαλεί δίψα, στέλνει ένα αντίστοιχο σήμα στον εγκέφαλο. Φυσικά, δεν μπορείς να αρνηθείς να πίνεις, αλλά είναι καλύτερα να επιλέξεις νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη.

 • Xάνεις κιλά!

Με υψηλό επίπεδο γλυκόζης, μπορείς να χάσεις βάρος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν τα γεύματα είναι συχνά και περιέχουν πολλές θερμίδες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:
Η απώλεια υγρών λόγω της συχνής ούρησης οδηγεί σε χαμηλή στάθμη υγρών σε ολόκληρο το σώμα και οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Εάν το επίπεδο ινσουλίνης είναι ανεπαρκές για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, το σώμα θα αλλάξει σε καύση λίπους.
Μια μεγάλη ποσότητα ούρων σε υψηλό επίπεδο γλυκόζης κάνει το σώμα να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα προσπαθεί να “απορρίψει” την περίσσεια γλυκόζης.

 • Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να εμφανιστούν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, πολύ συχνότερα βρίσκονται σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα σακχάρου και διαβήτη. Μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των βακτηρίων.

 • Ξηρό δέρμα!

Το ξηρό δέρμα μπορεί να συνδεθεί με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για διάφορους λόγους:
Η υπερβολική ούρηση αφυδατώνει το σώμα σε τέτοιο βαθμό που το δέρμα αρχίζει να στεγνώνει.
Τα προβλήματα του δέρματος των ποδιών είναι ένα σημάδι της αθηροσκλήρωσης – σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών και ταυτόχρονη μείωση της κυκλοφορίας του αίματος – μια ασθένεια που συμβαίνει συχνά στους διαβητικούς.
Τα χαλασμένα νεύρα μπορούν να διαταράξουν την κανονική λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων και επηρεάζουν την ισορροπία του δέρματος.

 • Δυσκολία στην συγκέντρωση

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου εμποδίζουν την είσοδο γλυκόζης στα εγκεφαλικά κύτταρα, οπότε ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην συγκέντρωση. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ταχύτητα σκέψης και λήψης αποφάσεων.

 • Θολή όραση

Η θολωμένη όραση είναι επίσης το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα – επηρεάζει επίσης τα κύτταρα του οφθαλμού. Ως αποτέλεσμα, παραμορφώνονται και το μάτι χάνει την ικανότητά του να εστιάζει σωστά.

 • Αργή επούλωση των τραυμάτων

Αυτό συμβαίνει λόγω αγγειακής βλάβης ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων σακχάρου. Αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος, ειδικά στα άκρα, και στην ανεπαρκή διατροφή των ιστών.

 • Στυτική ανικανότητα

Μια υγιής στύση απαιτεί υγιή νεύρα, καλή ροή αίματος και σωστή ισορροπία ορμονών. Ωστόσο, μια περίσσεια ζάχαρης στο αίμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάθε ένα από αυτά τα συστήματα.

 • Κατάθλιψη

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πιο ανήσυχα, ευερέθιστα και τείνουν στην κατάθλιψη.
Ο εγκέφαλος εξαρτάται από την ίση παροχή γλυκόζης και τα έντονα άλματα του επιπέδου του επηρεάζουν αρνητικά τη δουλειά του. Ως αποτέλεσμα, η διάθεσή σου ξαφνικά χειροτερεύει.
Η ζάχαρη επηρεάζει επίσης την απορρόφηση ενός άλλου θρεπτικού συστατικού υπεύθυνου για τη διάθεση: χρώμιο. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα, επειδή η ινσουλίνη, η οποία καθαρίζει τη γλυκόζη από το αίμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτό.