Η όσφρηση και κατ΄επέκταση οι μυρωδιές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινότητά σου. Συχνά συνδέεις σημαντικές στιγμές της ζωής σου με μυρωδιές. Η αίσθηση της όσφρησης κορυφώνεται περίπου στα 8 χρόνια της ζωής του ανθρώπου και κατά τη γήρανση μειώνεται, όμως πολλοί ενήλικες μυρίζουν το ίδιο καλά με τους νεότερους. 

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται τόσο με τη σωματική όσο και με τη ψυχική ευεξία, και τα άτομα με σχιζοφρένεια, ημικρανίες, κατάθλιψη και σοβαρή ανορεξία εμφανίζουν χειρότερη όσφρηση σε αντικειμενικά τεστ όσφρησης. Μετά απ΄όλα αυτά μήπως έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι ότι η αρωματοθεραπεία λειτουργεί;

Μπορεί να μην σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι οι έρευνες που έχουν γίνει για την αρωματοθεραπεία είναι αρκετά περιορισμένες.

  • Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση εξέτασε 16 τυχαίες μελέτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αρωματοθεραπεία βοηθάει την καταπολέμηση του άγχους. Πιο συγκεκριμένα μια άλλη ανασκόπηση που εξέτασε 13 τυχαίες μελέτης διαπίστωσε ότι τα έλαια λεβάντας μπορούν να βοηθήσουν λίγο στο άγχος.
  • Το 2014 μια μελέτη με τίτλο “Αρωματοθεραπεία για την άνοια” πρότεινε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με σχετική ενίσχυση της μνήμης.
  • Πολλά ιατρικά βιβλία προτείνουν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες.
  • Μια άλλη ανασκόπηση 6 ερευνών, διαπίστωσε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με την κατάθλιψη.