Τα secondhand μαγαζιά, οι υπαίθριες αγορές και τα site με μεταχειρισμένα αντικείμενα σε γλιτώνουν σίγουρα από πολλά έξοδα. Εκεί μπορεί να συναντήσεις μοναδικά έπιπλα και ρούχα που είναι αδύνατο να βρεις σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Όμως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει πραγματικά να τα αγοράσεις καινούρια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βάζεις χρήματα στην άκρη για αρκετό διάστημα.

Στρώμα

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να αποφύγεις τα χρησιμοποιημένα στρώματα. Θα ξεκινήσουμε με το πιο αηδιαστικό. Τα μεταχειρισμένα στρώματα είναι με σκόνη από τα ακάρεα του προηγούμενου ιδιοκτήτη – για να μην αναφέρουμε τα σωματικά υγρά. Ακόμα κι αν το στρώμα φαίνεται νέο και ωραίο για να έχει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, ο πωλητής μπορεί να το πουλάει, γιατί είναι μολυσμένο με κοριούς. Επιπλέον, τα στρώματα δεν έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής, ακόμη και εκείνα που προέρχονται από κορυφαίους κατασκευαστές. Αν κάποιος πουλάει παλιό στρώμα του πιθανότατα σημαίνει ότι δεν είναι πια το ίδιο άνετο και γι’ αυτό αποφάσισε να το αντικαταστήσει. Γι’ αυτό λοιπόν καλύτερα να μαζέψεις λίγα χρήματα και να πας να αγοράσεις ένα καινούριο.

Μαξιλάρια ύπνου

Όπως και με τα στρώματα, η πώληση κάποιου χρησιμοποιημένου μαξιλαριού ύπνου σημαίνει πιθανή έλλειψη άνεσης. Επίσης θέλεις πραγματικά να κοιμηθείς στα σάλια ενός ξένου; Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σε πείσει, τα αρσενικά σκυλιά αφήνουν συχνά το σημάδι τους στο μαξιλάρι του αφεντικού τους.

Καλλυντικά

Εάν αγοράσεις μεταχειρισμένα καλλυντικά, μπορείς να πάρεις μαζί ένα δωρεάν δώρο με την αγορά: έναν ιό ή βακτήριο. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης υποφέρει από έρπητα ή άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Γρατζουνισμένα μαγειρικά σκεύη

Τα παλιά σκεύη μπορεί να είναι μια υπέροχη ανακάλυψη. Αλλά, αν η επένδυση – ειδικά μια αντικολλητική επένδυση – είναι γδαρμένη, είναι καλύτερα να την απορρίψεις. Δεν θέλεις νομίζω να μαγειρέψεις σε ένα τέτοιο σκεύος, όπως ακριβώς πετάς τα δικά σου μόλις γδαρθούν.

Φορητοί υπολογιστές-τάμπλετ-κινητά

Όλες αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές απαιτούν αρκετά χρήματα για να αγοραστούν, αλλά μπορεί να γλιτώσεις ούτε 1 ευρώ αν τις αγοράσεις μεταχειρισμένες. Ακριβώς επειδή είναι φορητές μπορεί να έχουν χτυπηθεί οπουδήποτε έτσι να έχουν εσωτερικά προβλήματα ή ακόμα και να έχουν πέσει στην τουαλέτα, αν είναι τόσο μικρές στο μέγεθος. Και πέρα αυτό δεν έχεις ιδέα τι κακόβουλα προγράμματα μπορεί να κουβαλούν πάνω τους από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Κράνος ασφαλείας

Μην ρισκάρεις την ασφάλειά σου με την αγορά ενός μεταχειρισμένου κράνους. Εάν έχει ήδη έρθει αντιμέτωπο με μια σύγκρουση ή πέσιμο μπορεί να μην είναι ικανό να προστατέψει το κεφάλι σου. Ο εγκέφαλός σου σίγουρα αξίζει να επενδύσεις σε κάτι καινούριο.

Αφού νομίζω πήρες μια ιδέα για το ποια πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να αγοράζεις καινούρια, φρόντισε ακόμα και αυτά που μπορείς να πάρεις μεταχειρισμένα να το κάνεις από καταστήματα που εμπιστεύεσαι ότι τηρούν ορισμένους κανόνες. Απόφυγε τις αγγελίες ιδιωτών που δε γνωρίζεις καν, ειδικά για αντικείμενα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και την ασφάλειά σου.