Ξυπνάμε το πρωί και πίνουμε καφέ, πάμε στο γραφείο και πίνουμε καφέ, συναντάμε φίλους πηγαίνοντας να πιούμε καφέ. Η μέρα μας συνοδεύεται από έναν καφέ. Ξέρουμε όμως τα πάντα για το αγαπημένο μας ρόφημα; Μάλλον όχι! Μιλήσαμε με τον Αντώνη Λουμίδη, της γνωστής οικογενείας, και μας έλυσε όλες τις απορίες μας!

 1. Η οικογένεια σας ασχολείται με τον καφέ σχεδόν από πάντα. Εδώ και χρόνια έχετε ανοίξει και την πόρτα στο λιανικό εμπόριο…
 2. Η οικογένεια μας ασχολείται με τον καφέ σχεδόν ένα αιώνα και εδώ και δεκαετίες και με το λιανικό εμπόριο. Το κατάστημα της Κηφισιάς λειτουργεί πάνω από 30 χρονιά και μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε προσωπική επαφή με όλο το κοινό της Κηφισιάς και όχι μόνο σε ότι άφορα τα προϊόντα μας και την εξυπηρέτηση.
 3. Γιατί κάποιος να προτιμήσει να πάρει τον καφέ του από ένα καφεκοπτείο και όχι από ένα super market;
 4. Το προτέρημα του κάθε καφεκοπτείου, και του δικού μας ειδικότερα, είναι οτι ο καφές είναι φρέσκος, πέρα οτι είναι φρεσκοκαβουρδισμένος, αλέθεται παρουσία του πελάτη και ο καφές την ώρα που αλέθεται βγάζει όλο το άρωμα το οποίο είναι το σημαντικό στον καφέ. Έτσι, ο πελάτης με μια σχετικά καλή συντήρηση μπορεί να απολαύσει έναν πολύ πιο φρέσκο καφέ, ο οποίος υπερτερεί έναντι τον συσκευασμένων. Ο πελάτης που έχει συνηθίσει φρεσκοκομμένο καφέ δεν μπορεί να γυρίσει στον συσκευασμένο.
 1. Πόσα είδη καφέ υπάρχουν;
 2. Υπάρχουν 3-4 μεγάλες κατηγορίες καφέ, όπως ο ελληνικός καφές (ο παραδοσιακός της χωράς μας) που είναι και ο μεγαλύτερος σε όγκο πωλήσεων, υπάρχει ο καφές φίλτρου και ο espresso ο οποίος έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Βασικά οι ποικιλίες του καφέ που λέμε είναι χαρμάνια και τρόποι ψησίματος. Μετράει δηλαδή από ποια περιοχή του κόσμου προέρχεται ο κόκκος του καφέ, πως έχει καβουρδιστεί , πως έχει αλεσθεί και όλα αυτά επηρεάζουν το πως θα τον παρασκευάσει κάποιος.
 3. Πώς κρατάμε φρέσκο τον καφέ;
 4. Εάν κάποιος αγοράσει φρέσκο και αλεσμένο καφέ αν προσέξει τον τρόπο που θα τον αποθηκεύσει ο καφές μπορεί να κρατηθεί από 2 βδομάδες μέχρι και ένα μήνα. Αν το βάλει δηλαδή σε κάποιο δοχείο που κλείνει πολύ σωστά να μην αναπνέει ο καφές, μπορεί να το συντηρήσει για ένα διάστημα 2-3 εβδομάδες μέχρι μήνα, εαν και έχουμε πολλούς πελάτες που φεύγουνε για ταξίδι η για τις καλοκαιρινές τούς διακοπές αγοράζουν τον καφέ από μας, όπου τον αλέθουμε, τον σφραγίζουμε αεροστεγώς, τον παίρνουνε μαζί τους και συντηρούν είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, ο καφές είναι ένα φρέσκο προϊόν και θέλει και αυτό το ψυγείο του. Η μόνη προσοχή είναι να μην αναπνέει ο καφές και πάρει υγρασία από το ψυγείο.
 5. Οι διαφορές μεταξύ συσκευασμένου και αλεσμένου καφέ θα φανεί στη γεύση;
 6. Την ώρα που αλέθεται ο καφές, βγάζει όλο το άρωμα του, όλα τα αιθέρια έλαια απελευθερώνονται. Μέσα σε 5-10 λεπτά όλα αυτά άμα δεν σφραγιστούν και διατηρηθούν σωστά χάνονται. Όπως και να το κάνουμε όσο και να προσπαθήσει η κάθε εταιρία να τον συσκευάσει σωστά για να διατηρηθεί δεν θα έχει καμία σχέση με κάτι το οποίο είναι απολύτως φρέσκο. Γι’ αυτό και πολλοί έχουνε και μύλο στο σπίτι τους γιατί μπορεί να αλέσει εκείνη τη στιγμή τον καφέ και να τον πιει. Εγγυημένα η απόλαυση είναι πολύ μεγαλύτερη!
 1. Η προσθήκη ζάχαρης στον καφέ τον καταστρέφει;
 2. Όχι απαραίτητα, τους καφέδες βέβαια καλό είναι να τους πίνουμε σκέτους, νιώθουμε και καταλαβαίνουμε την γεύση του καφέ πολύ καλύτερα, πολλές φορές λίγη ζάχαρη μπορεί να αλλάξει την γεύση του καφέ, όχι αναγκαστικά προς το χειρότερο, αλλά κάποιος που είναι λάτρης του καφέ οπωσδήποτε απολαμβάνει τον καφέ του σκέτο.
 3. Γιατί πλέον λατρεύουμε τον espresso;
 4. Ο espresso θεωρείται από τους καλύτερους καφέδες εξαιτίας του τρόπου παρασκευής του. Ο καφές έρχεται σε επαφή με νερό υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής πίεσης για λίγη ώρα και μπορεί και παίρνει όλα τα καλά χαρακτηριστικά του καφέ χωρίς να έχει πολύ καφεΐνη.