Μάθε! Ποιος χυμός θα σε βοηθήσει να ρίξεις την πίεση σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Πορτοκάλι, μήλο, ανανάς, μπανάνα, μάνγκο; Θα αναρωτιέσαι σίγουρα… Κι όμως δεν είναι κανένας από αυτούς ο χυμός που θα σε βοηθήσει να ρίξεις την πίεση σου.  Σύμφωνα με μελέτη που έγινε πρόσφατα στην Μεγάλη Βρετανία, ένα ποτήρι χυμός παντζάρι (!) καθημερινά κάνει θαύματα στην μείωση της πίεσης σου.

Αν και εσύ είσαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση, ή ακόμα καλύτερα σ’ αρέσει (όπως τα φρόνιμα παιδιά) πριν πεινάσεις να μαγειρεύεις, τότε ξεκίνα να πίνεις χυμό παντζάρι.

Πώς με βοηθάει;

Σίγουρα θα είναι η πρώτη ερώτηση που έκανες στον εαυτό σου. Γιατί παντζάρι και όχι πορτοκάλι ας πούμε; Μάθε, λοιπόν, πως το παντζάρι  περιέχει υψηλά ποσά ανόργανων νιτρικών αλάτων, τα οποία στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση. Νιτρικά άλατα, βέβαια, αν θες να ξέρεις βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και σε άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο.

Ποιο ήταν το πείραμα;

Για το πείραμα που δημοσίευσε το περιοδικό Hypertension, οι ερευνητές μάζεψαν 64 εθελοντές από ηλικία 18 έως 85 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι καθημερινά, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στην άλλη δόθηκε ο ίδιος χυμός από τον οποίο όμως είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Το παντζάρι κάνει θαύματα!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά το χυμό παντζαριού παρουσίασαν μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, η οποία μάλιστα μπορούσε να συγκριθεί με την μείωση που θα είχε κάποιος που θα έπαιρνε αντι-υπερτασικά φάρμακα. Για κάποιους εθελοντές η μείωση ήταν τέτοια που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ικανότητα διαστολής των αγγείων και μείωση της αρτηριακής σκληρίας κατά 20% και 10% αντίστοιχα. Μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του χυμού, η αρτηριακή πίεση επανήλθε στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, ενώ στους εθελοντές που κατανάλωναν το χυμό από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή των παραπάνω δεικτών.

Χυμό παντζάρι αντί για φάρμακα!

Τέλος, ο επικεφαλής της μελέτης τονίζει πως η καθημερινή πρόσληψη νιτρικών αλάτων από τρόφιμα όπως το παντζάρι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική παρέμβαση, όσον αφορά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Η δυνατότητα χρήσης ενός φυσικού προϊόντος έναντι κάποιου φαρμάκου είναι πολύ ελκυστική, και όπως φαίνεται από τα συμπεράσματα των ερευνών: 

Ένα ποτήρι παντζάρι την ημέρα την πίεση την κάνει πέρα!




Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved