Το κλειδί για να αποφύγουμε το κρύο θα μπορούσε να είναι τόσο απλό. Απλά μπορούμε να καλύψουμε την μύτη μας με ένα μαντήλι ή κασκόλ ώστε να την κρατήσουμε ζεστή. Σύμφωνα με έρευνες το σώμα είναι πιο δύσκολο να καταπολεμήσει τα μικρόβιο όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Οπότε για να προστατευτούμε από το κρύο πρέπει να φοράμε ζεστά ρούχα και να καλύπτουμε τα περισσότερα μέρη του σώματος μας όταν πρόκειται να βγούμε έξω στο κρύο. Βέβαια τη μύτη δεν την προσέχουμε γιατί νομίζουμε  ότι δεν θα πάθουμε κάτι.

Οι επιστήμονες όμως έχουν άλλη γνώμη. Πιστεύουν ότι ο βήχας και το φτέρνισμα δεν είναι αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας. Γενικά υπάρχει η άποψη ότι ο ιός δεν εξαπλώνεται στον κρύο καιρό. Οι ιοί εξαπλώνονται όταν όλος ο κόσμος μένει σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό. Αμερικάνοι γιατροί το έψαξαν παραπάνω και διαπίστωσαν ότι  η αιτία του κρυολογήματος βρίσκεται στη μύτη όπου μεγαλώνει, πολλαπλασιάζεται και μπορεί να διατηρηθεί σε διάφορες θερμοκρασίες.

Τα μικρόβια είναι εύκολα να αναπαραχθούν σε θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου.  Η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μύτης μας είναι ακριβώς το ίδιο, αντίθετα από το σώμα που η φυσιολογική θερμοκρασία μπορεί να φτάσει στους 37 βαθμούς. Οπότε είναι εύκολο να αναπτυχθούν αν η μύτη δεν προστατεύεται. Επίσης στους 33 βαθμούς έχει αποδειχτεί ότι η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού δεν λειτουργεί τόσο καλά.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να κρατήσει τον ιό υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Αλλά όταν ηθερμοκρασία πέφτει, η ασυλία του αποδυναμώνεται και το κρύωμα εξελλίσεται.  Οι γιατροί θεωρούν ότι το να κρύβουμε τις μύτες το χειμώνα θα βοηθήσει στο να μην κρυώσουμε. Τυλίγοντας ένα κασκόλ γύρω από την μύτη μας, μας προστατεύει από το κρυολόγημα. Ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους  μπορεί να είναι ένα πολύ βασικός παράγοντας αλλά η ψυχρή μύτη είναι πιο βασικός.  Ενώ συνηθίζουμε να βάζουμε πολύ ζεστά παλτό για ζεστάνουμε το σώμα, δεν δίνουμε καθόλου σημασία στην μύτη μας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς για να αποφύγουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να παίρνουμε βιταμίνη D  και βιταμίνη  C