Έφερες το σπίτι το νέο μέλος της οικογένειας σου, που περπατάει στα τέσσερα και έχει πυκνό τρίχωμα. Πριν το αποκτήσεις είχες διαβάσει τα πάντα για εκείνο και ήσουν πεπεισμένος πως γνωρίζεις πως πρέπει να του συμπεριφερθείς και τι πρέπει να κάνεις για να το εκπαιδεύσεις… και όμως πιθανότατα ανήκεις στην πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν τα 4 κοινά λάθη!

Ποια είναι τα 4 κοινά λάθη που κάνουν όλοι όσοι έχουν κουτάβια;

Αργείς την κοινωνικοποίηση του

Υπάρχει μια περίοδος στη ζωή του κουταβιού που είναι εξαιρετικά κρίσιμη στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Από την 8η -12η βδομάδα κυρίως και λιγότερο έως την 16η, είναι η περίοδος της κοινωνικοποίησης. Καλό θα ήταν να φέρεις σε εκείνη τη περίοδο το κουτάβι σου σε επαφή με άλλα σκυλιά διαφόρων μεγεθών ώστε να εξοικειωθεί  και να αναπτύξει έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.

Αγριεύεις το κουτάβι

Μην εξωθείς / προκαλείς το κουτάβι στην επιθετικότητα. Μην ξυπνάς τα επικίνδυνα ένστικτά του ε ότι μέγεθος και να βγαίνει ο σκύλος σου. Η επιθετικότητα των σκύλων είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου προκύψει καθώς ένα επιθετικό σκυλί καταδικάζεται σε μια άχαρη και μίζερη ζωή.

Καθυστερείς την εκπαίδευση του

Αποφάσισε από πριν ότι θα εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου. Ότι είναι κάτι που του το οφείλεις. Όπως ένας καλός γονιός φροντίζει για την διατροφή, την υγεία , την ευτυχία και την εκπαίδευση του παιδιού του, το ίδιο οφείλεις και εσύ ως “σκυλογονιός” στο κουτάβι σου. Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στις ασκήσεις υπακοής. Πρέπει να είναι “ολιστική”, σφαιρική και να καλύπτει όλες τις ανάγκες και επιθυμίες του σκυλιού σου.

Νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα

Το να αποκτήσεις ένα κουτάβι είναι το ευκολότερο. Το να μάθεις να το καταλαβαίνεις, να το βοηθάς, να το εκπαιδεύεις και να επικοινωνείς σωστά μαζί του έχει τεράστια σημασία για να χαρείτε και οι δυο τη συμβίωσή σας.