Ο Ποπάυ έτρωγε σπανάκι καθημερινά για να δυναμώσει τα μπράτσα του, αυτό που μάλλον δεν γνώριζε όμως ήταν ότι μαζί με τους μύες του δυνάμωνε και τον εγκέφαλο του!

Πως το έκανε αυτό; Μία και μόνο μερίδα σπανακιού σε καθημερινή βάση είναι ικανή να καθυστερήσει την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Ο λόγος; Η βιταμίνη Κ.

Μία ομάδα ερευνητών από το Rush University του Chicago ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις εγκεφαλικές δραστηριότητες 954 ηλικιωμένων για τα τελευταία 5 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εκείνοι που είχαν στο διατροφολόγιο τους περισσότερα λαχανικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο αιχμηροί διανοητικά!

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις δίαιτες των συμμετεχόντων, των οποίων η ηλικία κατά μέσο όρο ήταν τα 81 έτη. Βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μία ή δύο ημερήσιες μερίδες λαχανικών είχαν τις ίδιες γνωστικές ικανότητες με κάποιον που ήταν 11 χρόνια νεότερος και δεν κατανάλωνε την ίδια ποσότητα λαχανικών!

Πέρα από το σπανάκι, λαχανικά όπως το λάχανο, ο κολλίανδρος αλλά και η μουστάρδα (το φυτό) θα μπορούσαν επίσης να βοηθούν αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης του εγκεφάλου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το φυλλικό οξύ όσο και το β-καροτένιο είναι ενισχυτές του εγκεφάλου, αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τα οφέλη της βιταμίνης Κ στον εγκέφαλο.

«Δεν υπάρχουν άλλες μελέτες οι οποίες να έχουν εξετάσει σε βιταμίνη Κ σε σχέση με τις αλλαγές στις γνωστικές ικανότητες με την πάροδο του χρόνου, και μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μελετών έχουν βρει κάποια συσχέτιση με τη λουτεΐνη» δήλωσε η Martha Clare Morris, Sc.D., βοηθός κοσμήτορα για την κοινοτική έρευνα στο Rush University Medical Center και υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας για τη συγκεκριμένη μελέτη. Η ομάδα πιστεύει ότι τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα καρότα θα μπορούσαν να παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα πιο σκούρα πράσινα λαχανικά και γι αυτό το λόγο προτίθενται να επεκτείνουν την έρευνά τους για να εξερευνήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια Experimental Biology συνάντηση στις 30 Μαρτίου!