Μπορείς να σκεφτείς πως το καλύτερο πράγμα σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι να γίνει τηλεφωνικά: Είναι όπως με το ραδιόφωνο, δεν αγχώνεσαι ότι σε βλέπει ο άλλος.

Όμως μια συνέντευξη για δουλειά, παραμένει συνέντευξη για δουλειά, ακόμα κι αν δεν χρειάζεται να πας στα γραφεία της εταιρείας.

Πρέπει όμως να είσαι προετοιμασμένος τόσο καλό, όσο θα ήσουν αν πήγαινες από κοντά.

Tips για την τηλεφωνική συνέντευξη:

  • Εάν δεν μπορείς να κάνεις την συνέντευξη την ώρα που θα σε καλέσουν, όρισε μια άλλη μέρα και ώρα που θα μπορείς σίγουρα.
  • Σιγουρέψου ότι δεν θα διακοπεί για κανένα λόγο η συνέντευξη και ότι θα έχεις φορτίσει το τηλέφωνό σου εκ των προτέρων.
  • Κράτησε ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου και όλων των άλλων σχετικών πληροφοριών που μπορεί να χρειαστείς.
  • Προετοίμασε τον εαυτό σου. Αν ακούγεσαι μπερδεμένος και ανοργάνωτος, δύσκολα θα έχεις δεύτερη ευκαιρία.
  • Θα πρέπει να έχεις διαβάσει τα βασικά για το μελλοντικό σου εργοδότη για να μην φανείς ότι αγνοείς την εταιρεία, όπου θέλεις να εργαστείς.
  • Να είσαι χαμογελαστός για να αφήσεις μια θετική εντύπωση και να χαλαρώσει το κλίμα στο τηλέφωνο.
Πολύ σημαντικό!

Επειδή από το τηλέφωνο δεν βλέπεις τις αντιδράσεις του άλλου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνεις κι εσύ ερωτήσεις προκειμένου να καταλάβεις αν τον κάλυψες με τις απαντήσεις σου. Ερωτήσεις όπως «Σας είπα όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε» ή «Θα θέλατε περισσότερες λεπτομέρειες», θα λειτουργήσουν πολύ θετικά.

Ακόμα ένα πράγμα που θα πρέπει να έχεις κατά νου για να μην αγχωθείς είναι ότι ο υποψήφιος εργοδότης σου προφανώς την ώρα που μιλάτε, κρατάει ορισμένες σημειώσεις σχετικά με τα όσα του λες. Αυτό ίσως απαιτήσει λίγο χρόνο. Οπότε μην σε πιάσει πανικός με το πρώτο κενό στην γραμμή, καθώς είναι απόλυτα λογικό να παίρνει το χρόνο του για σημειώσεις.

Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να αποφύγεις να πεις σε μια συνέντευξη για δουλειά, εάν θέλεις να μην μείνεις μόνο στη συνέντευξη!

Photo: Alamy