Κάνε τον κόσμο λίγο καλύτερο μαθαίνοντας για τον αυτισμό και βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη!

LIKE US ON FACEBOOK

O Απρίλιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης, δράσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των αρχών και των φορέων για τον Αυτισμό. Εσύ όμως τι ξέρεις για τον αυτισμό; Γνωρίζεις πως να βοηθήσεις κάποιον που σε χρειάζεται;

Ενώ υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), και πώς αυτή επηρεάζει όσους ζουν με αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά μ’ αυτό το θέμα.  Γι’ αυτό και θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα βασικά γεγονότα σχετικά με το ASD και τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βοηθήσει τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Ο Αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου,
αλλά η αρχή ενός άλλου…

Διότι, αν όλοι είχαμε λίγο περισσότερες πληροφορίες θα μπορούσε να υπάρχει λίγο περισσότερη κατανόηση των εμπειριών των υπολοίπων ατόμων και ίσως τότε να μπορούσαμε όλοι να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο!

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών.

Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές με τρόπο που δεν έχει διασαφηνιστεί επαρκώς. Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.

Info: wikipedia

Ο αυτισμός είναι αναπτυσσόμενος

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή κατάσταση σύμφωνα με τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (PDDS), σύμφωνα με το διάγραμμα Ασθενειών της διεθνούς ταξινόμησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Είναι μια κατάσταση φάσματος.

Υπάρχουν πράγματα που είναι κοινά για όλους εκείνους που έχουν διαγνωστεί με ASD. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από τρόπους που μπορεί να εκδηλωθεί ο αυτισμός. Ο καθένας με αυτισμό βιώνει αυτή τη πάθηση σ’ ένα ξεχωριστό φάσμα και δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι οι οποίοι το βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι μπορεί να έχουν μαθησιακές δυσκολίες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται υπερπροσπάθεια για να αντιμετωπίσουν κοινωνικές καταστάσεις, άλλοι μπορεί να έχουν αισθητηριακή ευαισθησία, ενώ μερικοί μπορεί να βιώσουν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα.

Το σύνδρομο asperger είναι ένα φάσμα του αυτισμού.

Τι είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ:

Το σύνδρομο Άσπεργκερ (Asperger syndrome, “AS”), επίσης γνωστό ως διαταραχή Άσπεργκερ (Asperger disorder, “AD”) ή απλά Άσπεργκερ, είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (autism spectrum disorder, “ASD”), που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Διαφέρει από τις άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης. Η φυσική αδεξιότητα και η άτυπη (περίεργη, παράξενη) χρήση της γλώσσας αναφέρονται συχνά ως συμπτώματα, όμως δεν απαιτούνται για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ, ο οποίος στην πρακτική του το 1944 μελέτησε και περιέγραψε παιδιά με μειωμένες ικανότητες λεκτικής επικοινωνίας και εμπάθειας με τους συνομηλίκους τους, τα οποία παράλληλα ήταν σωματικά αδέξια.

Info: wikipedia

Γιατί ο Αυτισμός μας αφορά όλους;

Γιατί αναδεικνύεται στη σύγχρονη Παγκόσμια μάστιγα. Ασφαλή επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι 1 στα 100 άτομα παρουσιάζει κάποια διαταραχή του φάσματος του Αυτισμού. Νεότερες έρευνες δείχνουν αυξητικές τάσεις και ανεβάζουν το ποσοστό στο 1 στις 80 γεννήσεις, ή και 1 στις 60 γεννήσεις και παρ’ όλα αυτά δεν έχει τύχει της αρμόζουσας προσοχής από την πολιτεία και από την κοινωνία μας.

Το 2015 έχουν διαγνωσθεί σε όλο τον κόσμο πολύ περισσότερα παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού, παρά με AIDS, διαβήτη, καρκίνο και σύνδρομο Down αθροιστικά.

Είναι πιο κοινό από ότι φαντάζεσαι

Το Autism Speaks ανέφερε ότι το 2014 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) κυκλοφόρησαν νέα στοιχεία για τον επιπολασμό του αυτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως 1 στα 68 παιδιά έχουν μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD).

Είναι πιο κοινό να έχει κάποιο αγόρι αυτισμό. Στην ίδια μελέτη, το CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 1 στα 42 αγόρια στις ΗΠΑ έχουν ASD, ενώ μόλις 1 στα 189 κορίτσια είχαν αυτισμό.

Η αιτία του αυτισμού δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη

Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν αυτισμό και μερικοί δεν έχουν, δεν είναι σαφές. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο.

Το Nature δημοσίευσε μια μελέτη το 2014, όπου οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι οι μεταλλάξεις σε περισσότερα από 100 γονίδια είχαν σχέση με την έναρξη των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον αυτισμό. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αδέλφια των παιδιών με αυτισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ASD.

Ερευνητές από το University of California, στο San Diego ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσουν τις περιβαλλοντικές και γενετικές ανωμαλίες που συνδέονται με τον αυτισμό, όταν μελέτησαν εγκυμοσύνες εκ των υστέρων.

Παρόλο που δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι προκαλεί το ASD, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού.

Δεν υπάρχει “θεραπεία”

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια κατάσταση. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τα άτομα με αυτισμό, δεν υπάρχει καμία «θεραπεία» για αυτό στην κοινή έννοια της λέξης. Ωστόσο υπάρχουν πολλές θεραπείες και πηγές πληροφοριών για τα άτομα με αυτισμό που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των ικανοτήτων και της ποιότητας της ζωής τους.

Κάποια άτομα με αυτισμό χαρακτηρίζονται ως “ιδιαιτέρως λειτουργικά”

Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν μαθησιακές δυσκολίες και θέματα ανάπτυξης, άλλοι έχουν υψηλής λειτουργικότητας αυτισμός (ΗΡΑ). Εκείνοι με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό συχνά έχουν μέσο όρο IQ άνω του μέσου όρου, αλλά μπορεί να αγωνιστούν για να ανταπεξέλθουν σε κοινωνικές καταστάσεις.

Τα άτομα με ASD συχνά αντιμετωπίζουν αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Μερικοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν αισθητηριακή υπερφόρτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος επεξεργάζεται τα αξιοθέατα, τους ήχους, και τις μυρωδιές. Σύμφωνα με το National Autistic Society, «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις λέμε πως το άτομο έχει αισθητηριακές δυσκολίες ένταξης ή αισθητηριακή ευαισθησία. Αυτό μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη ζωή ενός ατόμου».

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν βιώνουν αισθητηριακή υπερφόρτωση να καταλάβουν πως είναι η National Autistic Society κυκλοφόρησε έναένα βίντεο, το «Make It Stop» (κάντο να σταματήσει) –  που επιτρέπει στον θεατή να βιώσει πως νιώθει μέσα στην ημέρα ένα 12χρονο κορίτσι με αυτισμό.

Οι άνθρωποι με αυτισμό μπορούν να έχουν μία κανονική ζωή!

Δεν έχει σημασία σε ποιο φάσμα του αυτισμού βρίσκεται κάποιος άνθρωπος, μπορεί ακόμα να μάθει και να αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια, ακριβώς όπως και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος! Με τη σωστή υποστήριξη, μπορούν να ζήσουν μία πολύ γεμάτη ζωή.

Η έλλειψη δομών και κατάλληλων υπηρεσιών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα με Αυτισμό και γι’ αυτό οι ελλείψεις υποδομών τρομάζουν τους γονείς περισσότερο και από τη διάγνωση.

Μαθαίνοντας μερικά από τα facts για τον αυτισμό είναι μόνο ένας από τους απλούς τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις τα άτομα με αυτισμό. Εδώ είναι άλλοι τρόποι που μπορούν να υποστηρίξεις τα άτομα με ASD:

 • Προσπάθησε να κατανοήσεις τι ζει κάποιος με αυτισμό.
  Η κατανόηση βοηθάει στην αύξηση της συμπόνιας. Άκου τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων, διάβασε σχετικά άρθρα που εξηγούν τα συμπτώματα του αυτισμού και μάθε τρόπους ώστε να μπορέσεις να κάνεις κάποιον με ASD να αισθανθεί πιο άνετα.
 • Συνειδητοποίησε ότι ένα άτομο δεν ορίζεται από τον αυτισμό.
  Ενώ το ASD μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής κάποιου δεν τον ορίζει!
 • Λάβε μέρος σε μία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.
  Υπάρχουν πολλές εκστρατείες για τον αυτισμό. Φόρεσε έναν Autism Puzzle Ribbon , ασχολήσου με μια τοπική ομάδα υποστήριξης ατόμων με αυτισμό στην περιοχή σου ή μίλα με τους φίλους και την οικογένεια ανθρώπων με αυτισμό σχετικά με το πώς μπορείς να βοηθήσεις. Βοήθησε να εξαπλωθεί στον κόσμο αυτό το μήνυμα online.
 • Μίλα στα social media.
  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μεγάλο εργαλείο για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και υπάρχουν ήδη πολλές επιτυχημένες καμπάνιες στα social media που το έχουν καταφέρει. Light It Up Blue, για παράδειγμα, είναι μια εκστρατεία όπου τα μνημεία φωτίζονται μπλε ή σε ένα σχέδιο ουράνιο τόξο, για να υποστηρίξουν την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι χρήστες αναρτούν και φωτογραφίες του εαυτού τους φορώντας μπλε ρούχα και κάνουν retweet εικόνες των φωτισμένων κτιρίων.
 • Μην ξεχνάς να κάνεις τη δωρεά σου.
  Ακόμα και μία μικρή δωρεά μπορεί να βοηθήσει τους συλλόγους που στηρίζουν τα άτομα με αυτισμό αλλά και τα ερευνητικά κέντρα για τον αυτισμό. Υπάρχουν εκατοντάδες ενέργειες που μπορείς να στηρίξεις όπως το  Autism Society ή το Autism Speaks.
 • Δείξε την συμπόνια σου
  Δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι σ’ ένα άτομο που έχει αυτισμό με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο πρέπει να φροντίσεις αυτό το άτομο να νιώθει άνετα, γι αυτό ακολούθα τον δικό του ρυθμό. Αν αυτό το άτομο δείξει δυσαρέσκεια με κάποια κίνηση σου ή αυτά που λες μην το πάρεις προσωπικά και προσπάθησε να καταλάβεις τους λόγους για τους οποίους αυτό το άτομο αντέδρασε έτσι.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved