Τι κάνει κάποιον έξυπνο; Αυτή η απορία βασανίζει τους επιστήμονες εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι πιθανές απαντήσεις για το τι επηρεάζει την ανθρώπινη νοημοσύνη ποικίλουν από το μητρικό γάλα μέχρι το μέγεθος της μέσης.

Για παράδειγμα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως για να πεις ότι είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους πρέπει να έχεις κάποια –αν όχι όλα- από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Διάβασε την λίστα και τσέκαρε πόσα από αυτά σε χαρακτηρίζουν!

Δεν καπνίζεις

Μία Ισραηλινή έρευνα η οποία διεξήχθει το 2010 σύγκρινε το IQ και τις συνήθειες με το τσιγάρο 20.000 νεαρών ανδρών. Όπως δημοσιεύει η Daily Mail τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά.

Ένας μέσος άνδρας ηλικίας 18-21 ο οποίος κάπνιζε είχε IQ 94, ενώ ένας μη καπνιστής είχε IQ 101.

Όσοι καπνιζαν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα είχαν μέσο όρο IQ 90.

Ενώ στα αδέρφια, εκείνος που δεν κάπνιζε είχε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Έκανες μαθήματα μουσικής

Οι ερευνητές εξηγούν πως η μουσική βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν με διάφορους τρόπους:

Μελέτη του 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που είχαν καλύτερες επιδόσεις ήταν εκείνα που είχαν κάνει μαθήματα μουσικής.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η λεκτική νοημοσύνη των παιδιών ηλικίας 4 έως 6 ετών αυξήθηκε μετά από μόλις ένα μήνα μαθήματα μουσικής.

Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι παιδιά 6 ετών που έκαναν εννέα μήνες μαθήματα πιάνου είχαν μια ώθηση στο IQ τουςσε σύγκριση με τα παιδιά που έκαναν μαθήματα ηθοποιίας ή δεν έκαναν κανένα μάθημα.

Είσαι το μεγαλύτερο παιδί

Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά μίας οικογένειας είναι τα πιο έξυπνα αλλά γι αυτό δεν ευθύνεται η γενετική! Οι New York Times γράφουν, «Τα νέα ευρήματα, από μια μελέτη-ορόσημο που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2007, έδειξε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν μία μικρή αλλά σημαντική διαφορά στον δείκτη του IQ σε σχέση με τα υπόλοιπα αδέρφια. Κατά μέσο όρο τρεις μονάδες πάνω από το πιο κοντινό αδερφό και διαπίστωσε ότι η διαφορά δεν ήταν λόγω βιολογικών παραγόντων αλλά της ψυχολογικής αλληλεπίδρασης των γονέων και των παιδιών».

Είσαι σε φυσιολογικά κιλά

Με βάση μία Γαλλική έρευνα του 2006, στα πλαίσια της οποίας οι επιστήμονες έκαναν διάφορα τεστ νοημοσύνης σε 2.200 ενήλικες για 5 χρόνια, παρατηρήθηκε πως όσο πιο μεγάλο ήταν το νούμερο της μέσης τους νόσο μικρότερη ήταν και η μέτρηση του δείκτη νοημοσύνης τους. Σύμφωνα με την Telegraph: «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 20 ή λιγότερο μπορούσε να θυμηθεί το 56% των λέξεων σε ένα τεστ λεξιλογίου, ενώ όσοι ήταν παχύσαρκοι, με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, μπορούσαν να θυμηθούν μόνο το 44 %».

Σε θήλαζε η μαμά σου

Σε δύο μελέτες που είχαν σχέση με τα θηλάζοντα βρέφη στις οποίες συμπεριλήφθηκαν πάνω από 3.000 παιδιά της Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, ο θηλασμός βρέθηκε να αυξάνει τη νοημοσύνη κατά μέσο όρο περίπου επτά μονάδες IQ, αν τα παιδιά είχαν μια ιδιαίτερη εκδοχή ενός γονιδίου που ονομάζεται FADS2. Το Πανεπιστήμιο Duke αναφέρει σε ένα δελτίο Τύπου: Αυτή η εκδοχή του γονιδίου “συμμετέχει στον έλεγχο των οδών λιπαρών οξέων” είπε η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο Julia Kim-Cohen και συμπλήρωσε «μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν καλύτερη χρήση του μητρικού γάλακτος και να προωθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου που σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη ευφυΐας».

Είσαι αριστερόχειρας

Αν και οι αριστερόχειρες έχουν συνδεθεί με την εγκληματικότητα, η πιο πρόσφατη έρευνα συσχετίζει τους αριστερόχειρες με με «αποκλίνουσα σκέψη» μια μορφή δημιουργικότητας στην οποία θα καταλήξει σε καινοτόμες ιδέες.

H Νεοϋρκέζα δημοσιογράφος Maria Konnikova έγραφε το 1995: Σε μία έρευνα μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων οι αριτερόχειρες είχαν καλύτερες επιδόσεις στο τεστ αποκλίνουσας σκέψης. Αριστερόχειρες ήταν πιο έμπειροι, για παράδειγμα, όταν τους ζητήθηκε να συνδυάσουν δύο κοινά αντικείμενα με νέους τρόπους για να σχηματίσουν ένα τρίτο αντικείμενο – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι και ένα μεταλλικό κουτάκι έφτιαξαν ένα σπίτι για πουλιά.. Επίσης οι αριστερόχειρες είχαν καλύτερες επιδόσεις  στην ομαδοποίηση λέξεων σε περισσότερες κατηγορίες από ότι οι δεξιόχειρες.

Οπότε, αν στα περισσότερα έχεις δει τον εαυτό σου, ξέρεις την απάντηση!