Το Facebook υφίσταται από τις 4 Φεβρουαρίου του 2004 και ξεκίνησε μέσα σε πανεπιστημιακές κοινότητες. 11 χρόνια μετά το Facebook έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ορίζει φιλίες και σχέσεις και είναι ίσως ο δημοφιλέστερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους φίλους και τους «φίλους» σου. Οι χρήσεις του πολλές και τα accounts ακόμα περισσότερα αν σκεφτούμε πως ένας στους τρεις χρήστες έχει από ένα ψεύτικο account στο Facebook! Το θέμα είναι, αν αποφασίσεις να κάνεις ένα ψεύτικο account να το κάνεις σωστά!

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή… γιατί να φτιάξεις ένα ψεύτικο προφίλ; Οι απαντήσεις πολλές! Αρχικά μπορεί να θέλεις να φτιάξεις ένα ψεύτικο προφίλ για να μπορείς να σχολιάζεις την καθημερινότητα χωρίς να υπογράφεις με το όνομα σου, για να μπορείς να δείξεις ένα άλλο «πρόσωπο» από αυτό που έχεις στη κανονική σου ζωή (πόσες χαμηλοβλεπούσες έχουμε δει να στέλνουν προστυχομηνύματα μέσω του ψεύτικου λογαριασμού τους…), για να μπορέσεις να ελέγξεις τι κάνει ο καλός σου στα social media που δεν σου δίνει τον κωδικό του ή που διαγράφει τα inbox του, για να μπορέσεις να αλιεύσεις πληροφορίες και να την πέσεις σ αυτόν που σε ενδιαφέρει, για να επικοινωνήσεις με άτομα τα οποία γνωρίζεις αλλά πλέον δεν επικοινωνείτε και θέλεις να εντείνεις την ίντριγκα ανάμεσα σας, για να δεις λογαριασμούς που σε έχουν μπλοκάρει και τέλος για να εξευτελίσεις κάποιο πρόσωπο που κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να υποκλέψεις πιθανά μηνύματα που μπορεί να του έρθουν στα εισερχόμενα του! Αυτοί είναι τουλάχιστον οι βασικότεροι λόγοι για να φτιάξεις ένα ψεύτικο λογαριασμό.

catfish-show-ipopgr

Μην ξεχνάμε πως έχει δημιουργηθεί και η πολύ επιτυχημένη εκπομπή το “Catfish” η οποία έχει σαν στόχο να φέρνει σε πραγματική επαφή ανθρώπους οι οποίοι ήταν σε επικοινωνία μέσω facebook ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όντως ο ένας ήταν αυτός που συστηνόταν στον άλλον! Και όλα ξεκίνησαν όταν ο ένας από τους δύο παρουσιαστές έπεσε θύμα ενός ψεύτικου λογαριασμού. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε και ο όρος «catfish» ο οποίος είναι ρήμα και σημαίνει: ότι κάποιος προσποιείται σε social media sites πως είναι κάποιος που δεν είναι, δίνοντας ψευδή στοιχεία, όπως φωτογραφίες κάποιου άλλου, συνήθως με την πρόθεση να τους ερωτευτεί κάποιος.

catfish2-ipopgr

Είναι σωστό να δημιουργήσεις ένα ψεύτικο λογαριασμό; Και ποιοι είμαστε εμείς για να σε κρίνουμε; Το θέμα είναι υποκειμενικό και δεν χωράει κριτική… εμείς πάντως δεν έχουμε προβεί σ αυτό το βήμα, αλλά ποτέ μην λες ποτέ! Κάποιος ψυχολόγος θα μπορούσε να πει πως η δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο είναι ένδειξη έλλειψης αυτοπεποίθησης. Δεν είμαστε όμως ψυχολόγοι οπότε δεν μπορούμε να αναλύσουμε αυτή την οπτική γωνία!

apogoiteusi-ipopgr

Από την στιγμή όμως που έχεις μπει στη διαδικασία και φτιάχνεις ένα λογαριασμό ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καλό θα ήταν να κάνεις καλή δουλειά! Γιατί αν είναι να φτιάξεις ένα ψεύτικο account στο Facebook το οποίο θα έχει μία φωτογραφία ενός τοπίου από το google και καμία δημοσίευση τότε λυπάμαι που θα στο πω αλλά όποιος και να ήταν ο αρχικός σου στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί!

Πως θα φτιάξεις ένα επιτυχημένο ψεύτικο profile;

Απλό:

  • Αρχικά αποφάσισε τι γένους θέλεις να είναι ο λογαριασμός σου. Αν θέλεις να πολιορκήσεις έναν άνδρα μην επιλέξεις να είσαι ο Βαγγέλης! Δεν θα λειτουργήσει εκτός αν φοβάσαι πως ο καλός σου μπορεί να ενδιαφέρεται και για άνδρες που τότε μήπως να άφηνες τα ψεύτικα προφιλ, να χώριζες και να έβρισκες κάποιον άλλον;
  • Βρες ένα αληθοφανές όνομα (προς Θεού μην πάρεις κάποιο όνομα φίλου σου ή γνωστού σου και κάνεις δεύτερο λογαριασμό…). Το Facebook δεν σου επιτρέπει να βάζεις ψευδώνυμα πλέον, θέλει όνομα και επίθετο. Το Μαρία Παπαδοπούλου είναι πολύ κλασικό και το Αφροξυλάνθη Τσιμπουράκη είναι πολύ ιδιαίτερο δοκίμασε κάτι πιο κλασικό που δεν θα τραβάει την προσοχή!
  • Φωτογραφίες… πρέπει να έχεις αρκετές φωτογραφίες και όχι παρμένες από την πρώτη σελίδα του google! Θα μπορούσες να επιτάξεις την κολλητή σου ή τον κολλητό σου από το μακρινό χωριό και να βγάλετε και καλά αρτιστίκ φωτογραφίες οι οποίες δεν θα δείχνουν πρόσωπο, δεν θα δείχνουν όμως και ότι ο λογαριασμός είναι πιο ψεύτικος πεθαίνεις!  Βάλε και 5-6 τοπία και είσαι έτοιμη!
  • Στοιχεία: Ναι δεν μπορείς να βάλεις ότι πήγες στο 14ο Λύκειο Καλαμαριάς γιατί είναι μετρημένοι οι μαθητές κάθε χρονιά οπότε αν αυτός που σε ενδιαφέρει ψαχτεί θα καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά, αλλά μπορείς να βάλεις πόλη (γενικά), ημερομηνία γεννήσεως, δουλειά και βασικά ενδιαφέροντα!
  • Ανανέωση! Εδώ είναι το μεγάλο θέμα, στο δικό σου λογαριασμό είσαι συνδεδεμένη 25 ώρες το 24ωρο, σ αυτό τον λογαριασμό πόσο φυσικό θα φανεί αν μπαίνεις κάθε 5-6 μέρες κι μόνο τότε έχεις αλληλεπίδραση με τον στόχο; Φυσικά και όχι, έτσι θα πρέπει να κάνεις δημοσιεύσεις σε φυσιολογικά πλαίσια, να ανεβάζεις status, τραγούδια και φωτογραφίες! Να σχολιάζεις και να απαντάς σε σχόλια και φυσικά να κάνεις likes σε δημοσιεύσεις άλλων!
  • Πότε θα κάνεις την κίνηση σου; Αφού έχεις χτίσει! Δεν μπορείς γλυκιά μου να πας να κάνεις friend request στον Κώστα την πρώτη μέρα λειτουργίας. Θα δει ότι το προφίλ σου είναι άδειο και θα καταλάβει πως είσαι ψεύτικος λογαριασμός. Τι νόμιζες; Το ψεύτικο προφίλ θέλει δουλειά πολύ και κυρίως υπομονή.

Και αφού διάβασες όλα τα παραπάνω… πιστεύεις ότι αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία; Πιστεύεις πως αξίζουν οι εργατοώρες για να στείλεις ένα μήνυμα στον Τάκη; Δεν είναι καλύτερο να τον πιάσεις και να του μιλήσεις face to face ή έστω από τον δικό σου λογαριασμό στο facebook;

mary-kate-ashley-ipopgr

Και αφού σου είπαμε πώς να φτιάξεις το ιδανικό ψεύτικο λογαριασμό, δεν θα μπορούσαμε να μην σου πούμε και πώς να ανακαλύψεις ποιοι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι για να μην πέσεις και εσύ θύμα!

pseutikos-ipopgr

  1. Προσοχή στις φωτογραφίες! Έχει πολλές φωτογραφίες; Ανεβάζει φωτογραφίες με φίλους ή φίλες; Επίσης, τις ανανεώνει ή έχει την ίδια φωτογραφία εδώ και χρόνια;
  2. Σχόλια: Αν κάτω από μία φωτογραφία σχολιάζουν αρκετά πρόσωπα που δείχνουν να γνωρίζουν τον κάτοχο του λογαριασμού τότε οι πιθανότητες να είναι αληθινός είναι μεγάλες. Όσο λιγότερα σχόλια τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το προφίλ να είναι ψεύτικο.
  3. Έλλειψη κοινών φίλων: Τώρα σοβαρά αν δεν έχεις ούτε ένα κοινό φίλο οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες αυτό το πρόσωπο να υπάρχει! Που σε βρήκε; Σε είδε στο όνειρο του και σε έψαξε στο facebook;
  4. Ανανέωση: Αν έχει ελάχιστες αναρτήσεις και μάλιστα με σπάνια ανανέωση, τότε και αυτό είναι ύποπτο.
Ενδιαφέρον fact!

Οι μηχανικοί του Facebook το 2012 είχαν δημοσιοποιήσει πως το 8.7% των λογαριασμών ή περίπου τα 83 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook είναι ψεύτικοι, μη ενεργοί ή κυριολεκτικά άχρηστοι που περιμένουν να διαγραφούν. Φαντάσου πόσα θα είναι σήμερα…