Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις ακούσει για το πόσο πιστά είναι τα σκυλιά στους ιδιοκτήτες τους και ότι πραγματικά πενθούν για την απώλεια ενός αγαπημένους τους προσώπου. Όμως, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πως επειδή η νοητική ικανότητα των τετράποδων φίλων μας αντιστοιχεί σε εκείνη ενός παιδιού 2-3 χρονών, τα σκυλάκια δεν μπορούν να στεναχωρηθούν και να πάθουν κατάθλιψη λόγω του θανάτου.

Τι ισχύει όμως τελικά; Οι σκύλοι πραγματικά θλίβονται για την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου.

Σκύλος

Πώς αντιδράει ένα μικρό παιδάκι απέναντι στο θάνατο; Στεναχωριέται αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή την μη αναστρέψιμη κατάσταση. Γι’ αυτό πολλές φορές τα παιδάκια ρωτάνε πότε θα ξαναγυρίσει κάποιος ή πότε θα τον ξαναδούν.  Νιώθουν θλίψη αλλά ταυτόχρονα η άγνοιά τους για το τι ακριβώς συμβαίνει τα βάζει σε μια πιο “πλεονεκτική θέση”.

hachiko

Κάπως έτσι είναι και για τους σκύλους. Τα σκυλάκια θλίβονται για την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου αλλά ταυτόχρονα περιμένουν ότι θα ξαναγυρίσει αυτό το πρόσωπο. Αυτή η αναμονή που έχουν κάνει τη θλίψη τους λίγο πιο θετικό συναίσθημα. Επειδή δεν γνωρίζουν το μη αναστρέψιμο ελπίζουν ότι θα ξαναδούν το αγαπημένο τους πρόσωπο.