Ο Πρόεδρος Franklin Roosevelt είχε πει «το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος» και μπορεί να είχε δίκιο καθώς ο φόβος του φόβου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στη ζωή μας από ότι ο ίδιος ο φόβος.

Τι είναι ο φόβος;

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη.

O φόβος –όπως όλα τα συναισθήματα- είναι σε βασικές γραμμές πληροφορίες. Μας προσφέρει γνώσεις και κατανόηση –αν δεχθούμε να τον αποδεχθούμε- την ψυχοβιολογικής μας ύπαρξης.

Και υπάρχουν μόνο 5 φόβοι που μοιραζόμαστε όλοι. Πρακτικά είναι οι 5 βασικοί φόβοι στους οποίους βασίζονται όλοι οι υπόλοιποι.

  • Ο φόβος του αφανισμού

Ο πρωταρχικός κοινός φόβος είναι του να πάψει το άτομο να υφίσταται, με λίγα λόγια είναι  φόβος του θανάτου. Η ιδέα του να μην υφίσταται κάποια στιγμή το άτομο εγείρει μια πρωτογενή υπαρξιακή αγωνία σε όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Σκέψου ότι το αίσθημα του πανικού που αισθάνεσαι όταν κοιτάς κάτω από το χείλος ενός γκρεμού.

  • Ο ακρωτηριασμός

Ο φόβος του να χάσεις κάποιο μέρος του σώματος σου ή να χάσεις την ακεραιότητα οποιουδήποτε οργάνου, μέρος του σώματος, ή φυσική λειτουργία. Ανησυχία για τα ζώα, όπως έντομα, αράχνες, φίδια και άλλα ανατριχιαστικά πράγματα προκύπτουν από το φόβο του ακρωτηριασμού.

  • Απώλεια της αυτονομίας

O φόβος ότι θα ακινητοποιηθείς, ότι θα μείνεις παράλυτος, ότι θα χάσεις την αυτονομία σου και θα περιοριστείς – θα παγιδευτείς ή θα βιώνεις καταστάσεις που θα αισθάνεσαι παγιδευμένος. Στη φυσική του μορφή, είναι κοινώς γνωστό ως κλειστοφοβία, αλλά επεκτείνεται και σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις.

  • Ο φόβος της απώλειας

Ο φόβος της απώλειας, της εγκατάλειψης, της απόρριψης ή αλλιώς η «σιωπηλή μεταχείριση» όταν επιβάλλεται από μια ομάδα, μπορεί να έχει καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες για το στόχο της.

  • Ο φόβος του εξευτελισμού

Η ντροπή ή οποιοσδήποτε μηχανισμός αυτο-αποδοκιμασίας που απειλεί την απώλεια της ακεραιότητας του εαυτού, ο φόβος της θραύσης ή διάλυσης του ατόμου.