Ψάχνουμε σαν τρελοί τρόπους να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να βγάζουμε πιο εύκολα και πιο δυναμικά τις προπονήσεις στο γυμναστήριο. Δοκιμάζουμε τα πάντα αλλά τελικά το μαγικό ελιξίριο είναι μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Ποιο είναι αυτό; Η καφεΐνη είναι το μυστικό για μία καλή προπόνηση!

Γιατί η καφεΐνη είναι το μαγικό; Θα σου πούμε 3 λόγους και αμέσως μετά θα σ αφήσουμε να πας να φτιάξεις ένα καφεδάκι και να πας για προπόνηση!

Κάνει τις ασκήσεις να φαίνονται ευκολότερες

Η καφεΐνη είναι μια χημική ουσία . Πιες 20 γρ. καφέ (ένα εσπρεσάκι) ένα 15λεπτο πριν την προπόνηση και θα δεις πως οι ασκήσει θα σου φανούν πιο εύκολες! Αυτό συμβαίνει γιατί τα μηνύματα που στέλνονται από τους νευροδιαβιβαστές στα τμήματα του εγκεφάλου που αντιλαμβάνονται τον πόνο θα φτάνουν πιο θολά, λένε οι ειδικοί. Αυτό το συναίσθημα, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 ώρες! Όμως, η ποσότητα καφέ και το πότε είναι το κλειδί! Δεν πρόκειται να γίνεις τούμπανο και να περάσεις ώρες κλεισμένος στο γυμναστήριο αν κατεβάσεις ένα λίτρο καφεΐνης! Μ αυτό τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αισθάνεσαι ανήσυχος και επισφαλής. Το σώμα χρειάζεται αυτή τη ποσότητα καφεΐνης και 15 λεπτά για να απορροφήσει τα χημικά.

Η απόδοση σου θα αυξηθεί

Μην περιμένεις από εκεί που κάνεις 2 κοιλιακούς και απλώνεσαι σαν χτυπημένο χταπόδι στο πάτωμα να χτυπάς σετ των 100 κοιλιακών σαν αν πηγαίνεις στο μπαλκόνι να χαζέψεις το φεγγάρι. Αλλά θα δεις διαφορά! Σε πρόσφατη έρευνα που αφορούσε ποδηλάτες, δρομείς και cross-country σκιέρ, αποδείχθηκε πως ένας καφές latte βοήθησε τους αθλητές να αυξήσουν μόνο 1,5% έως 4% την απόδοση τους. Πώς λειτουργεί; Η καφεΐνη προκαλεί τους μυς να απελευθερώσουν περισσότερο ασβέστιο, το οποίο στέλνει μηνύματα στις μυϊκές ίνες να δώσουν περισσότερη δύναμη.

Δεν θα αφυδατωθείς

Πόσες φορές έχεις αρνηθεί να πιείς καφέ πριν την προπόνηση επειδή έχεις ακούσει ότι η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό. Με λύπη σε ενημερώνουμε πως κακώς αρνήθηκες καθώς ο καφές σε ενυδατώνει. Αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Μην το παρακάνεις όμως, βασισμένος σ αυτές τις πληροφορίες γιατί θα αισθανθείς τους παλμούς της καρδιάς σου να ανεβαίνουν και μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα και στο στομάχι σου.