Η φλεγμονή είναι αντίδραση του οργανισμού σου σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Πρόκειται για ένα μικρό κουδουνάκι του οργανισμού για να σου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά και να σου πει πώς πρέπει να προσέχεις. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες τροφές που μπορούν από μόνες τους (χωρίς να υπάρχει τραυματισμός ή λοίμωξη) να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό σου και να σε βλάψουν.

Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή;

  1. Λευκή ζάχαρη: Η ζάχαρη εκτός από τη φανερή ύπαρξη της σε πολλά τρόφιμα έχει και κρυφή δράση. Βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που δε σου πηγαίνουν καν στο μυαλό και η υπερβολική της κατανάλωση χτυπάει συναγερμό στο σώμα μας. Υπερδραστηριοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στο να παραχθούν πολλές περισσότερες κυοτοκίνες και να νοσήσεις.
  2. Γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά: Ενώ η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί πράγματι να προφυλάξει τον οργανισμό σου από τη φλεγμονή, το πλήρες γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα για τον οργανισμό σας. Η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, έτσι ώστε αν το παρακάνεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα σου προκαλέσουν φλεγμονή.
  3. Ζωικά λιπαρά: Τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά περιέχουν μια ένωση που την χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει φλεγμονή με φυσικό τρόπο και ονομάζεται αραχιδονικό οξύ. Οπότε καλό θα ήταν να μην τρως ανεξέλεγκτα ποσότητες ζωικών λιπαρών. Διατήρησε το μέτρο και το σώμα σου αλλά και ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστεί.