Γνωρίζεις ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για κάθε υγιεινή διατροφή, έτσι η είδηση ότι θα μπορούσαν να βλάψουν το σπέρμα σου είναι ένα σοκ. Μπορείς να κατηγορήσεις τα φυτοφάρμακα για αυτό. Οι άνδρες που καταναλώνουν προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων, έχουν χαμηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Human Reproduction.

Οι ερευνητές μελέτησαν 338 συνολικά δείγματα σπέρματος από 155 άντρες ηλικίας από 18 έως 55 ετών. Επίσης παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των αντρών, χωρίζοντάς το φαγητό σε υψηλές, μέτριες και χαμηλές ομάδες φυτοφαρμάκων.

Οι άντρες που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών με φυτοφάρμακα είχαν κατά μέσο όρο 171 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση. Οι άντρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τέτοιων φρούτων και λαχανικών είχαν κατά μέσο όρο 86 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι άντρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχαν 5.1% μορφολογικά φυσιολογικό σπέρμα, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι είχαν 7.5%.

Προφανώς τα οφέλη αυτών των τροφών για την υγεία σου είναι πολλά, οπότε ούτε εμείς αλλά ούτε και η έρευνα σου συστήνουμε να σταματήσεις την κατανάλωσή τους. Εκεί όμως που θα πρέπει να δώσεις βάση είναι ο τρόπος και η σχολαστικότητα που τα πλένεις, προκειμένου να απομακρύνεις όλα τα πιθανά υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Και φυσικά να προτιμάς όσο το δυνατό προϊόντα που ξέρεις ότι είναι αγνά.