Ένα παχουλό, αδρανές σκυλί, έχει γίνει πολύ οικείο θέαμα σε ορισμένες χώρες. Και όμως εκεί βρίσκεται ένα δυνατό όφελος και για εσένα, μεταξύ μας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το να πεις σε ένα ιδιοκτήτη σκύλου, ότι ο σκύλος του είναι υπέρβαρος, μπορεί να ωθήσει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να ασκηθεί. Έτσι, λοιπόν, μπαίνοντας στη διαδικασία να γυμνάσεις τον παχύσαρκο σκύλο σου, γυμνάζεσαι και ο ίδιος.

Μπορεί να φαίνεται ότι το να έχεις κατοικίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική σωματική δραστηριότητα, και αυτό είναι αλήθεια, σε γενικές γραμμές. Μια επανεξέταση του 2013 πάνω στις μελέτες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία σκύλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως ομάδα, οι ιδιοκτήτες σκύλων δαπανούν σχεδόν μια ώρα περισσότερο την εβδομάδα περπατώντας, από ό, τι τα άτομα χωρίς σκυλιά.

Ακόμα κι έτσι όμως, μια έρευνα από το 2008 που διεξήχθη στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των ιδιοκτητών σκύλων δεν έχουν αναφέρει ότι περπατάνε με τα κατοικίδια ζώα τους.

Αυτός ο πληθυσμός των ιδιοκτητών σκύλων στην πραγματικότητα ασκεί λιγότερη φυσική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα από ό, τι  ασκούν τα άτομα χωρίς σκύλο.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών σκύλων, φυσικά, συνδέεται βαθιά με τα κατοικίδια ζώα τους, είτε περπατάνε μαζί, είτε όχι. Αυτός ο δεσμός ώθησε μία ομάδα επιστημόνων, κτηνιάτρων και γιατρών και άλλα θεσμικά όργανα να εξετάσουν κατά πόσον οι άνθρωποι μπορεί να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια θεραπευτική αγωγή για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που απευθύνεται στο σκύλο τους, ακόμη κι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν τους έβρισκε ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για τους ίδιους.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 32 ιδιοκτήτες σκύλων που επισκέφτηκαν μια κτηνιατρική κλινική στο Μέριλαντ. Τα σκυλιά τους διέφεραν σημαντικά ως προς την ηλικία, τη ράτσα και το μέγεθος, αλλά όλα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και, σε γενικές γραμμές, είχαν έντονη καθιστική ζωή. Έτσι ήταν επίσης και οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες τους. Οι μισοί από τους εθελοντές είχαν ακολουθήσει τη συμβουλή του κτηνιάτρου να παρακολουθήσουν τη διατροφή του σκυλιού τους και την υγεία του. Οι υπόλοιποι είπαν ότι το σκυλί τους ήταν υπέρβαρο και χρειάζεται περισσότερη άσκηση. Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες άσκησης, οι οποίες γενικά συνιστούσαν το περπάτημα του σκυλιού για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.

Τρεις μήνες αργότερα, οι εθελοντές και τα σκυλιά τους είχαν επαναξιολογηθεί. Και οι ιδιοκτήτες και τα κατοικίδια ζώα στην ομάδα που είχαν περπατήσει, είχαν χάσει βάρος.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όσοι είχαν πει ότι μόνο τα κατοικίδιά τους ήταν ανησυχητικά βαριά, ξεκίνησαν επίσης να ασκούνται τόσο οι ίδιοι, όσο και τα κατοικίδιά τους.

Ανέφεραν ότι περπατάνε πολύ πιο συχνά από ό, τι έκαναν πριν τους προειδοποιήσουν για την υγεία για των σκυλιών τους, και τόσο οι ίδιοι όσο και τα κατοικίδια ζώα τους ήταν λιγότερα κιλά.